Andra nyheter

Irans inflytande allt större i Irak

Ekot – Efter USA:s tillbakadragande stärker istället ärkerivalen Iran sin ställning i Irak, rapporterar Ekot från Irak.  Tjänstemän, officerare och politiker som Ekots reporter träffar i Bagdad berättar att Irans inflytande är stort i landet. Något som också märks av i den irakiska vardagen.

Det iranska inflytandet i Irak är hundraprocentigt. Man ser iranska tjänstemän komma till de irakiska departementen varje dag.– Man känner igen dem på kläderna, den knäppta skjortan, kavaj utan slips och ring på fingret…..

Iran har direkt inflytande i Irak och sponsrar ett antal shiitiska partier och miliser.

– Vi ser att Irak styrs efter ett etniskt och islamistiskt tänk som Iran ligger bakom.

— Våra islamistiska partier håller sig kvar vid makten och släpper inte in någon annan…

lyssna på raporten..