Nyheter

Syriska rebeller sägs ha gripit iranska soldater i Syrien

Fria syriska armén säger sig ha tillfångatagit iranska milismän som skickats från Teheran för att hjälpa Assads tillslag mot demokratirörelsen i Syrien.

Rebeller från Fria syriska armén säger sig ha bevis för att iranska regimen hjälper den syriska regimen, Bashar Assads brutala tillslag mot demokratidemonstranter, rapporterade den arabiska nyhetskanalen, al-Jazeera på fredagen.

Rebellerna har släppt en video som visar påstådda medlemmar av Revolutionsgardet, som tagits till fånga i den syriska staden, Homs.

Videon, som finns på Youtube, visade resedokument från sju fångar där vissa av dem ses prata persiska.

”Jag är Sajjad Amirian, medlem av Revolutionsgardet i de iranska väpnade styrkorna. Jag är en medlem av gruppen som ansvarar för att slå till mot demonstranter i Syrien och vi får våra order direkt från säkerhetssektionen på det syriska flygvapnet i Homs”, säger en av fångarna i videon. ”Jag uppmanar Herr Khamenei att vidta åtgärder för att säkra vår frigivning och att vi får återvända till våra hem”, tillade han.

Enligt den saudiska nyhetssidan, Al-Arabiya, sitter de sju fångarna i förvar hos en syrisk rebellgrupp som kallar sig ”Fria syriska arméns al-Farouq brigad”.

Gruppen utfärdade även ett uttalande där den uppmanar Irans högsta andlige ledare, Ali Khamenei, att ”erkänna i tydliga och entydiga ord att delar av Irans Revolutionsgarde finns i Syrien i syfte att hjälpa Assads regim i dess kuvande av det syriska folket.”

Khamenei måste beordra tillbakadragandet av alla Revolutionsgardets miliser från Syrien i utbyte mot de iranska soldaternas frigivning, sade den syriska rebellgruppen enligt rapporter på Ynets nätupplaga, Israels populäraste nyhetssida.

Prästerskapets officiella nyhetsbyrå, IRNA, skrev på fredagen att beväpnade män i Syrien har kidnappat 11 iranska pilgrimer som reste från Turkiet till Damaskus.

För att se videoklippet på Youtube, klicka här