Nyheter

Iran kallar upp Danmarks ambassadör i protest mot EU:s oljeembargo

Danska ambassadören i Teheran, Anders Christian Hougaard, kallades upp i egenskap av representant för EU:s ordförandeskapsland, till iranska regimens utrikesdepartement på tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån, Irna.

Detta som en reaktion på EU:s beslut från måndagen att införa sanktioner mot Iran, både i termer av dess oljeindustri och den finansiella sektorn. Den danske ambassadören uppkallades för att ta emot klagomål över EU:s ”ologiska beslut” att införa ett oljeembargo mot Iran rapporterade nyhetsbyrån, Irna.

– Jag kan bekräfta att vår ambassadör har kallats till en intervju i det iranska utrikesministeriet sade  Danmark utrikesminister Sovndal (SF) i ett mail till Ritzau

– Det var i hans egenskap av företrädare för det danska EU-ordförandeskapet, som för närvarande företräder EU i Teheran, sade Sovndal med hänvisning till det danska ordförandeskapet under första halvåret.

Utrikesminister påminner om att syftet med sanktionerna är att få Iran tillbaka till förhandlingsbordet för att diskutera sitt kärnenergiprogram.

– Från dansk sida har vi fullt förtroende för och stödjer unionens beslut på detta område, skriver Sovndal.

EU:s förbud mot import av iransk olja träder i kraft med omedelbart verkan, men befintliga avtal ska fullföljas till första juli.

Prästerskapet säger att de skärpta sanktionerna inte kommer att få det att överge sin ”internationellt erkända kärntekniska rättigheter”, nämligen att anrika uran.