Ekonomi

USA inför sanktioner mot Irans tredje största bank

Obama-administrationen för upp Irans tredje största bank, Bank Tejarat, på landets sanktionslistan  och därmed utesluter en av Teherans få kvarvarande kanaler för handel med väst.

Åtgärden från USA:s finansdepartement på måndagen är en del av president, Barack Obamas beslut av förra månaden om att förbjuda samtliga amerikanska affärer med Irans centralbank. Europeiska unionen beslutade tidigare på måndagen att förbjuda alla inköp av iransk olja.

Bank Tejarat är det 23:e iranska finansinstitution som blir svartlistad av USA sedan 2006. Listan inkluderar även Irans samtliga storbanker som är ägda av staten.

Tjänstemän från amerikanska finansdepartementet sade att Bank Tejarat förs upp på sanktionslistan för sin påstådda roll i finansieringen av Irans kärntekniska program samt för att hjälpa andra iranska banker och företag, som är föremål för tidigare straffåtgärder, att kringgå internationella sanktioner.

”Dagens åtgärder mot banken Tejarat slår mot en av Irans få kvarvarande åtkomstpunkter till det internationella finansiella systemet”, sade finansdepartementets statssekreterare för terrorism och finansiell underrättelse, David Cohen, i ett uttalande.

Finansdepartementet införde även sanktioner mot Tejarat-bankens dotterbolag, Trade Capital Bank, baserad i Minsk, Vitryssland.

De internationella sanktionerna mot Iran, hotar allt mer det iranska finansiella systemet, sade amerikanska tjänstemän på måndagen. Irans valuta, rial, har förlorat över 70% av sitt värde gentemot dollarn sedan september månad.

”Du kan se ganska grafiskt hur de ansträngningar som vi har varit engagerade i under de senaste åren har intensifierats under de senaste månaderna … [de] börjar verkligen få en mycket påtaglig effekt”, säger en högt uppsatt amerikansk tjänsteman.

Obama-administrationen har också arbetat med att bistå EU för att unionen ska förmå genomföra sitt oljeembargo mot Iran.

Amerikanska diplomater har genomfört omfattande förhandlingar med länder som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Kuwait för att länderna ska öka sin oljeproduktion under de närmaste månaderna i syfte att ge europeiska länder som Grekland, Italien och Spanien möjlighet att stoppa sina iranska oljeleveranser.

USA har också försökt hjälpa nya oljeproducenter som Irak, Libyen och Ghana att öka produktionen och därmed öka utbudet och alternativen på marknaden.

Amerikanska sanktioner mot Irans centralbank och Bank Tejarat kommer att förstärka EU:s oljeembargo, sade amerikanska tjänstemän. Den nya amerikanska lagstiftningen utesluter från USA:s finansmarknad, alla utländska företag som bedriver ekonomiska mellanhavanden med Irans centralbank, Bank Markazi och Bank Tejarat. Det blir också omöjligt för företag som bryter mot de nya sanktionslagarna att få kredit och  lån från amerikanska banker enligt gällande lagstiftning i USA.

The Iran Sanctions Act från 1995, riktad främst mot Irans åldrande infrastruktur inom oljeindustrin, förbjuder amerikansk investeringar i och handel med Iran, sedan 17 år tillbaka.