Kultur

Prästerskapets krigföring mot Barbie

Iranska regimens moralpolis har stängt dussintals leksaksaffärer som säljer barbiedockor i strävan att skydda allmänheten mot vad de ser som fördärvad västerländsk kultur som eroderar islamiska värderingar, rapporterade den halvofficiella nyhetsbyrån Mehr på fredagen.

Prästerskapets religiösa ledare förklarade barbiedockan, vilken tillverkas av det amerikanska företaget Mattel Inc, som icke-islamiska år 1996 med hänvisning till dess ”destruktiva kulturella och sociala konsekvenser”.  Trots förbudet har butiksägare gömt dessa och helt enkelt sålt dem i hemlighet.

Eftersom västvärlden nu inför de tuffaste sanktionerna någonsin mot Iran samtidigt som spänningarna över landets kärntekniska program stiger, svarar Iran med ett förbud mot barbiedockor! Förbudet är en del av vad iranska regimen kallar ett ”mjukt krig” mot dekadenta kulturella influenser.

”För tre veckor sedan kom moralpolisen till vår butik, beordrar oss att ta bort alla Barbies”, sade en butiksägare i en leksaksaffär i norra Teheran.

2002 inledde regimens myndigheter en kampanj för att konfiskera Barbiedockor från leksaksaffärer.  Regimen började även tillverka en rad officiellt godkända dockor för att motverka efterfrågan på Barbiedockor, men dess visade sig oförmögna att konkurrera ut Barbie. Sara, den kvinnliga dockan och Dara, den manliga, bär en mängd olika traditionella kläder. Dockan Sara respekterar naturligtvis ”prästerskapets klädkod” som alla kvinnor i Iran måste lyda offentligt nämligen att täcka sitt hår samt bära löst sittande kläder.

År 2008 varnade prästerskapets rättsväsende mot ”destruktiva” kulturella och sociala konsekvenser samt för ”faran” att importera barbiedockor och andra västerländska leksaker. Ändå har iranska marknaden varit full av västerländska leksaker.

Trots förbud mot många västerländska böcker, filmer, satellitkanaler, musik, frisyr- och klädmode, behåller ungdomarna sitt intresse för den västerländska kulturen.

Även kanaler som tillhör Irans statliga tv sänder flera Hollywood- och västerländska filmer varje vecka. Islamisterna har upprepade gånger försökt bekämpa vad de ser som en västerländsk kulturell ”invasion” sedan 1979, då den folkliga revolutionen störtade en västvänlig monarki.

En tredjedel av Irans befolkning på 75 miljoner är under 15 år.

*Moralpolisen i Iran har  till uppgift att hålla koll på samhället och skydda den från västerländska kulturella influenser, som om det nu skulle finnas en homogen västerländsk kultur.