Mänskliga Rättigheter

Prästerskapet återinför dödsdom mot webbutvecklare

Prästerskapets högsta domstol har återinfört dödsdomen mot en iranier som normalt är bosatt i Kanada och som anklagats för att driva en pornografisk hemsida, säger en advokat som arbetar med fallet på torsdagen.

Domstolen utfärdade återigen dödsstraffet mot Saeed Malekpour efter att domen enligt uppgift hade blivit ogiltigförklarad i juni förra året. Dödsdomen kan verkställas när som helst från och med nu enligt uppgifter från hans syster.

Malekpour, en 36-årig programmerare, dömdes till döden i december 2010 efter att ha befunnits skyldig till att ”designa webbplatser med barnförbjudet innehåll”, ”hets mot regimen” och ”kränkande av islams helighet”, enligt de som följer hans fall.

Den kanadensiska regeringen protesterade mot domen, som högsta domstolen sedan uppges ha ogiltigförklarat i juni 2011. Malekpour bor i Kanada sedan 2004 men greps i Iran 2008 när han besökte sin döende far.

Den kanadensiska regeringen och flera människorättsorganisationer, däribland Amnesty International och den interparlamentariska gruppen för mänskliga rättigheter i Iran under ledning av kanadensiska lagstiftaren Irwin Cotler, kräver Malekpours omedelbara frigivning.

”Detta är ännu ett exempel på att kriminalisera oskyldiga samt hänsynslösa avrättningar” som har gjort att Iran har högsta antal avrättningar i världen i förhållande till sin befolkning, sade den parlamentariska gruppen.

Domstolens beslut kommer att slå mot bloggare och andra internetanvändare, säger Ann Harrison, Amnestys vice chef för Mellanöstern och Nordafrika.

”Genom att bekräfta Saeed Malekpour dödsdom efter en orättvis rättegång, skickar de iranska myndigheterna ett budskap till iranierna att det inte är fritt att uttrycka sina åsikter, sade Harrison.