Ekonomi

EU stoppar iranska oljeköp

EU kommer på måndag besluta om stopp för köp av olja från Iran, det säger utrikesminister Carl Bildt till SR.

– Vi kommer att hamna i det att vi kommer att få ett stopp för inköpet av iransk olja, inte omedelbart. Amerikanarna har en sex-månadersperiod. Det är rimligt att vi kommer att hamna någonstans där, säger Carl Bildt.

– Det finns ett antal länder som är beroende av detta. Då är det rimligt att vi har övergångs-arrangemang av olika saker, men de exakta teknikaliteterna är inte klara. Men någon typ av sådant här det blir det, säger utrikesminister Carl Bildt.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) välkomnar utrikesministerns besked idag om att EU på måndagen kommer att besluta om stopp för köp av olja från Iran. I ett pressmeddelande idag uppmanar FFFI utrikesminstern att resolut ställa sig bakom de folkliga kraven på demokratisk förändring i Iran, precis som för två år sedan.

För drygt fem år sedan kom en första FN-resolution för att försöka få Iran att sluta med kärnteknisk verksamhet som kan vara grunden för produktion av kärnvapen.

Redan då infördes en del sanktioner mot Iran.

Trycket på landet har sedan ökat i olika steg, och på måndag kommer EU-ländernas utrikesministrar, enligt Carl Bildt, att besluta om stopp för inköp av iransk olja.

Olja står för över 80 procent av Irans exportintäkter, och om de här sanktionerna sätts i verket har Iran sagt att man kommer blockera Hormuzsundet där många av världens oljetankers passerar.

Det har i sin tur fått USA att bland annat skicka hangarfartyg till regionen.

Enligt Carl Bildt finns en risk för väpnad konfrontation.

– Jag var påtagligt rädd för några veckor sedan. Då verkade det nästan vara sommaren 1914 över den upptrappade retoriken med det ena steget efter det andra utan att det fanns några politiska kontakter eller samtal över huvudtaget, säger han.

– Jag har en känsla av att det under de senaste dagarna har blivit en ökad insikt på sina håll om att det här kan bli farligt.

– Vi kommer att ha en diskussion på måndag med EU:s utrikesministrar. Sanktionspaketet är en väldigt viktig del av vår politik. Den andra delen av ordet politik i den politiska dialogen är att försöka lösa konflikten. Jag tror att vi kommer att lägga större vikt vid den andra delen efter det som har varit för att se om kanske Europa kan ha en utjämnande roll för att i alla fall förhindra att den här konflikten går över styr, säger Carl Bildt.

Källa; SR