Andra nyheter

Iraks nya diktatur bryter mot överenskommelsen med FN


Videoklipp -Iraks nya diktatur, Nuril al-Maleki, har vid flera tillfällen brutit mot sitt eget avtal med FN om en fredlig lösning på Ashraf-frågan som parterna signerade på juldagen, den 25 december.

På uppdrag av den religiösa diktaturen i Iran meddelade Maliki att det nu finns arresteringsorder för 126 av invånarna i Camp Ashraf för anklagelser om terrorism, hänsynslösa brott i Irak samt mord på politiska och religiösa figurer i Iran.

I en intervju med prästerskapets officiella press den 12 januari sade den irakiska premiärministern, Nouri al-Maliki, att ”Monafeqin (de otrogna, en benämning som prästerskapet utnyttjar för Folkes Mujahedin) är en terroristgrupp” och betonade ”ingen ”Monafeq” ska finnas kvar i Irak i mindre än fyra månader från och med nu. Den första gruppen av dem kommer att lämna Camp Ashraf om ett par dagar och gå till en bas som tidigare drevs av amerikanerna så att förberedande arbetet för deras avvisning från detta land kan påbörjas”.

”Vi kommer inte längre tolerera förekomsten av Folkets mojahedin på irakisk mark. Detta är en terroristorganisation enligt internationella samfundet. Det har inte bara utfört mord på politiska och religiösa personligheter i Iran, de har även en blodig historia i Irak. De har samarbetat med den tidigare Baath-regimen Saddam Hussein, har begått brutala brott inne i Irak. Fram till idag har vi mottagit 126 arresteringsorder för medlemmar av Folkets mojahedin i Camp Ashraf som anklagas för att ha begått fruktansvärda brott … ”, sade Maleki till iranska regimens engelskspråkiga Tv-kanal, Press TV.

Tidigare i januari varnade iranska motståndsrörelsen för prästerskapets ansträngningar för att hejda den fredliga lösningen på Ashraf-frågan som förhandlats mellan FN och Irak. Motståndsrörelsen förklarade att ”Iranska Nationella Motståndsrådet (NCRI) har kommit över rapporter och dokument inifrån prästerskapets regim som tydligt vittnar om konspirationer och insatser från regimen och dess agenter i Irak för att stoppa den fredliga lösningen på krisen i Camp Asghraf, som utrikesminister Hillary Clinton samt FNs generalsekreterare, Ban Ki-moon, hade välkomant och betonat.

NCRI påpekade att Malikis kommentarer i prästerskapets tv-kanaler strider uppenbarligen emot samförståndsavtalet som undertecknades den 25 december mellan den irakiska regeringen och FN-generalsekreterarens särskilda representant, ambassadör Martin Köbler.

Förenade föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, understryker att en internationell kommitté med deltagande av generalsekreterarens särskilda representant, Ashraf-invånarnas advokater, de irakiska och amerikanska regeringarnas representanter, EU:s särskilda rådgivare för Ashraf-frågan samt FN:s flyktingkommissariat (UNHCR), FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter (OHCHR) och Europaparlamentet, är bästa alternativet för att rädda den FN-mäklade fredliga lösningen.  FFFI stöder förslaget helhjärtat och uppmanar den svenska regeringen att arbeta för att FN:s  generalsekreterare och säkerhetsrådet vidtar åtgärder i detta syfte innan det är för sent och omvärlden får bevittna mer blodspillan i Ashraf iscensatt av prästerskapet i Iran.