Ekonomi

USA-sanktioner mot utländska företag som handlar med Iran

Obama-administrationen meddelade på torsdagen att den bestraffar företag i Kina, Singapore och Förenade Arabemiraten för att ha exporterat oljeprodukter värd miljontals dollar till Iran i strid med amerikansk lag, skriver USAToday sent på torsdagskvällen.

Sanktionerna som tillkännagavs av amerikanska utrikesministern Hillary Clinton på torsdagen är en del av en bredare insats för att pressa Iran till att stoppa sitt nukleära program  vilket enligt västvärldens misstankar syftar till att utveckla ett kärnvapen. Prästerskapet i Iran avfärdar anklagelserna och säger att programmet har fredliga, energiändamål.

Dessa är de första amerikanska sanktionerna mot internationella företag sedan augusti. De nya förtagen på sanktionslistan gör  att det nu finna totalt sex företag som har straffats för brott mot lagen av sanktioner mot Iran.

Det överlägset största övertampet kom från ett kinesiskt företag, Zhenrong, Irans största leverantör av raffinerade oljeprodukter. USA hävdar att förtaget mellan juli 2010 och januari 2011 levererade bensin till Iran för ett värde som överskred 500 miljoner dollar.

Sanktioner infördes också mot  FAL, en oberoende energihandlare i Förenade Arabemiraten, för att tillhandahållit Iran med mer än 70 miljoner dollar av raffinerade oljeprodukter samt Kuo, ett företag baserat i Singapore, för att ha tillhandahållit Iran samma typ av produkter till ett värde av mer än 25 miljoner dollar.

Sanktionerna innebär att företagen inte kan få amerikanska exportlicenser, finansering från amerikanska banker för export och import samt lån från amerikanska finansinstitut som överstiger 10 miljoner dollar.