Ekonomi

Iransk olja flödar trots sanktioner, tack vare stor rabatt

Experter säger iranska olja kommer att finnas tillgänglig på markanden trots skärpta sanktioner mot landets oljeindustri men kanske till stort rea pris, rapporterar CNNMoney på sin nätupplaga på torsdagen.

CNNMoney som rapporterade från New York hänvisar till två analytiker  som säger att förhandlingar har i själva verket redan påbörjats. Kina, den största köparen av iransk olja, har kraftigt minskat sin import från Iran under de senaste två månaderna men uttalat att man inte ställer sig bakom USA: s ansträngningar att pressa Iran om landets nukleära aktiviteter. Detta eftersom Kina tror att landet kan förhandla fram ett lägre pris på iransk olja.

”Det handlar inte om att Peking försöker vara en bra aktör”, säger Trevor Houser, en partner på analysföretaget inom internationell ekonomi, Rhodium Group, till CNNMoneys nätupplaga. ”Kineserna försöker få ett bättre pris på det som nu är en bekymmersam tillgång”.

Iransk olja ses idag som en skadlig tillgång på grund av skärpta sanktioner från USA, Storbritannien och förväntade straffåtgärder i detta område från Europeiska unionen.

Eftersom Iran förlorar kunder, kan resterande kunder som Kina be om en rabatt på oljepriset. Houser misstänker att Iran i slutändan kommer att behöva sälja sin olja med en rabatt på mellan 10% till 15% rabatt, vilket skapar ett stort håll i iranska regimens budget. ”Det är mycket större än något vi sett hittills när det gäller påverkan från sanktioner,” tillade han.

CNNMoney skriver att risken för att oljepriset ska skjuta i höjden på grund av Iransanktioner förefaller osannolikt.

Men det finns analytiker som CNNMoney har pratat med som tycker det motsatta. De menar att sanktioner kan leda till ett högre pris på olja. Även om Iran minskar mängden råolja det säljer kommer landet inte att bli drabbad ekonomiskt säger dessa analytiker till CNNMoney på torsdagen.

”Jag tror inte att detta är ett hårt slag” sade Manouchehr Takin, en energianalytiker på Center for Global Energy Studies i London och en f.d. styrelseledamot i det konsortium som hade hand om Irans oljefält under shahen.

”De kan även få intäkter om priset går upp”, säger han till CNNMoneys nät upplaga.