Nukleärt

Iran anrikar uran inne i berg

Iran har börjat anrika uran djupt inne i ett berg, uppgav diplomatkällor i Wien på måndagen.

Åtgärden kommer sannolikt att ytterligare tillspetsa konflikten med västmakterna som misstänker att den iranska regimen försöker skaffa sig kärnvapenkapacitet. Teheran har svarat med hot mot internationell sjöfart vilket skrämt oljemarknaderna.

Höganrikat uran kan användas för både civila och militära ändamål.

En iransk tjänsteman, som vill förbli anonym, sade att anrikning i Fordow har börjat vilket bekräftas av två diplomater i Internationella atomenergiorganet i Wien, enligt Reuters.

Iranska regimen har länge sagt att det skulle börja urananrikning på platsen, djupt under ett berg nära den shiamuslimska heliga staden Qom, men vissa västerländer hade hoppats att genom diplomati skulle kunna övertala regimen att överge sina planer.

Anrikning är den mest omtvistade delen av prästerskapets kärnenergiprogram. Teheran säger att den avser att förädla uran till 20 procent renhet för användning i en fredlig medicinsk forskningsreaktor. Regimen påstår också att den inte döljer någonting från internationella atomenergiorganet, IAEA.

”All kärnteknisk verksamhet, inklusive anrikning i Natanz och Fordow, är under kontinuerlig övervakning, kontroll och skydd från IAEA,” sade prästerskapets sändebud till IAEA, Ali Asghar Soltanieh, till Reuters i Wien.

Västvärlden säger att 20 procentig uran är inte nödvändig för kraftverk och skulle vara ett stort steg mot högre renhet som behövs för en atombomb. Västerländska tjänstemän säger att Iran saknar tekniken för att bearbeta anrikat uran i en form som är lämplig för en medicinsk forskningsreaktor.

Placering av anrikningskomplex inuti ett berg gör det svårare för Israel eller USA att förstöra den. Båda länderna säger att militära aktioner är en sista utväg om diplomati och sanktioner misslyckas med att hålla tillbaka Teheran från nukleära aktiviteter.

”All Irans anrikningsaktivitet är i strid med (FN) säkerhetsråds resolutioner och en eventuell utökning av dess kapacitet på Fordow är likgiltigt som brott”, sade en västerländsk diplomat i Wien.