Motståndsrörelsen

Konf. Paris: Invånarna i Ashraf kommer aldrig att acceptera tvångsförflyttning

FFFI (Paris) – Ledaren för iranska motståndrörelsen, Maryam Rajavi sade på fredagen i en konferens i Paris att USA kommer att hållas ansvarig om någon av de 3000 invånarna i Camp Ashraf kom till skada efter att de står inför hot om tvångsförflyttning till ett läger utanför Bagdad som liknar ett fängelse.

Maryam Rajavi, Iranska nationella motståndsrådet valda president hade i princip backa upp ett förslag om att börja flytta invånarna i Camp Ashraf baserad på garantier från både USA:s utrikesminister Hillary Clinton och FN på att deras säkerhet skulle bli respekterade.

Camp Ashraf besköts med raketartilleri under flera dagar i slutet av förra året, endast några dagar efter att Bagdad förlängt en tidsfrist för stängning av lägret vid slutet av 2011 efter att FN förhandlat fram en förflyttning av Ashraf-invånarna.

”I strid med vad som överenskommits som en del av ett FN-avtal har irakiska myndigheter omvandlat det föreslagna nya lägret, tidigare en amerikansk militärbas, till ett fängelse”, sade Rajavi.

”USA håller en oansvarig position gentemot Iraks kriminella och olovliga handlingar mot invånarna i Ashraf”, sade hon till omkring 1000 åhörare under en konferens i Paris där flera politiker och teknokrater från Europa och USA.

Bland talarna vid konferensen fanns Alan Dershowitz, professor i juridik vid Harvard University, guvernör Howard Dean, presidentkandidat fråndemokraterna vid 2004, tidigare inrikesminister Tom Ridge, Patrick Kennedy, tidigare demokratisk kongressledamot, Michael Mukasey, tidigare justitieminister , Ed Rendell, f.d. guvernör i Pennsylvania, ambassadör John Bolton, samt tidigare FBI-chefen Louis Freeh, Alain Vivien, tidigare fransk minister för Europafrågor, Günter Verheugen, EU-kommissionär (1999-2009) och tidigare rådgivande minister vid tyska utrikesministeriet, överste Wesley Martin, f.d. befälhavare för koalitionsstyrkornas kontraterrorism i Irak och f.d. befälhavare för USA:s militärpolis i Camp Ashraf, David Phillips, en f.d. amerikansk befälhavare med ansvar att skydda Camp Ashraf.

”Ashraf är inte en bisak,” sade Howard Dean och tillade ”Vi gav vårt ord för att skydda dem. När USA gör ett löfte att det ska hålla det”.