Ekonomi

Sanktioner mot Irans centralbank

USA:s president signerade på nyårsaftonen en större försvarsbudgetsmotion som innehöll nya hårdare straffåtgärder mot prästerskapet inklusive sanktioner mot regimens centralbank.

De nya sanktionerna innebär att utländska företag står inför ett val om att bedriva handel med prästerskapet eller med USA, även om den nya budgeten ger USA:s president ett utrymme att utfärda en kortvarig dispens mot reglerna om han bedömer att det ligger i landets säkerhetsintresse.

Kritikerna, däribland självaste Obama-administrationen, menar att de nya sanktionerna kan leda till högre priser på oljemarknaden vilket i sin tur skulle skada återhämtningen i världsekonomin och USA genom höjda energipriser.

DN skriver på lördagen den 31 december att ”det finns en risk att sanktionerna leder till att USA:s relationer med bland annat Kina och Ryssland försämras, eftersom de länderna handlar med Iran”. Flera internationella medier rapporterar att de nya sanktionerna riskerar att öka spänningen mellan USA och prästerskapets Iran så att en militär konflikt mellan Iran och väst rycker allt närmare.

Prästerskapets centralbank utgör navet i regimens försök att kringgå existerande internationella sanktioner för att finansera sitt bestrida nukleära program.

Centralbanken gör det också möjligt för regimen att få betalt för sin oljeexport och därigenom få tillgång till kontanter, vilka utnyttjas för att finanserna terrorism och exportera fundamentalism både i regionen och internationellt.

Prästerskapet har precis som tidigare besvarat de nya straffåtgärderna med att utfärda hot, denna gång om att blockera det viktiga Hormuzsundet där en betydande del av världens oljetrafik passerar. Prästerskapet genomför sedan tidigare en tiodagars militärövning på internationellt vatten nära sundet och hotade med att stänga den helt om nya hårdare sanktioner antogs mot landet.

Enligt rapporter från regimens egna medier den första januari 2012 kommer sekreteraren för prästerskapets högsta nationella säkerhetsråd, Saeed Jalili, att skriva till EU:s utrikespolitiska chef, Catherine Ashton, för att säga att Iran är redo för nya samtal ämnad att underlätta västvärldens så kallade oro över Irans kärnvapenprogram. Han kommer även att bjuda in henne till en ny samtalsrunda, enligt samma inhemska medier.

DN citerar prästerskapets president Mahmoud Ahmadinejad på sin nyhetssida på söndagen och skriver ”Irans centralbank kommer att möta nya amerikanska sanktioner med ”styrka””. Ahmadinejad tillägger enligt DN att ”Centralbanken är stommen i kampen mot fientliga påtryckningar och den måste med styrka och självförtroende ha hållfasthet nog att utplåna alla fiendernas planer”, ska han ha sagt till bankstyrelsen, enligt ett uttalande på presidentkansliets hemsida.

Ett uttalande som understryker centralbankens betydelse för prästerskapets illasinnade expansiva politik som grundar sig på ett kväsande inhemskt förtryck kombinerad med export av fundamentalism och terrorism som får näring genom skapade sekteristiska och mellanreligiösa konflikter.