Mänskliga Rättigheter

Prästerskapet dömer ”oppositionsperson till fängelse ”

”Prästerskapet har dömt Ebrahim Yazdi, ordförande för ett bannlyst oppositionsparti och landets före detta utrikesminister till åtta års fängelse för ”strävan att agera mot nationell säkerhet”, rapporterade AFP från Teheran på onsdagen genom att citera hans advokat.

Mohammad Ali Dadkhah sade till AFP att hans 80-åriga klient står också anklagad för att ha ”samarbetat med Irans Frihetsparti ”, en förbjuden men tolererad  grupp prästerskapets Iran.

Yazdi befanns skyldig i en förhandling bakom stängda dörrar som enligt uppgifter hölls den 2 november. Yazdi har även fått ett femårigt förbud mot att vara verksam i samhälleliga aktiviteter, säger hans advokat och tillade att Yazdi själv hävdade att domstolen inte hade jurisdiktion  för att handha hans fall.

Dadkhah sa att han skulle överklaga domen och uttryckte förhoppningen att ”en berättigad och rättvis (appellations) domstol, som väljer att följa konstitutionen, skulle hänskjuta Yazdi fall till en allmän domstol för att dra fördel av närvaron av en jury.”

Yazdi var släppt ur fängelse i mars, fem månader efter att ha gripits i staden Isfahan tillsammans med flera andra medlemmar av Irans Frihetsparti.

Den officiella nyhetsbyrån Irna rapporterade då att Yazdi hade meddelat sin avgång som partiordförande utan att ge någon anledning, skriver AFP på onsdagen.

Yazdi, tjänstgjorde i den första regeringen efter revolutionen i Iran 1979 som störtade shahens regim. Han satt även fängslad i juni 2009 under en våg av landsomfattande protester mot prästerskapets styre som bröt ut efter det omtvistade omvalet av Mahmoud Ahmadinejad som Irans legitima president.

” Ebrahim Yazdi, den första utrikeministern efter den folkliga revolutionen 1979 symboliserar den skamliga eftergiftspolitik gentemot prästerskapets regim som ofta förespråkas i drömmen om reformer och reformister i den Islamiska Republiken. Yazdi gjorde alla möjliga kompromisser med regimen för att tillmötesgå och tillfredsställa prästerskapets maktelit. Men senaste fängelsedomen mot honom i 80-årsåldern bekräftar återigen att tanken på successiva små reformer under den religiösa diktaturen är endast en vacker dröm som med tiden övergår till att bli en skrämmande mardröm”, säger FFFI:s viceordförande Mojtaba Ghotbi i en kommentar till FFFI:s hemsida på torsdagen beträffande onsdagens fängelsedom mot Ebrahim Yazdi.        

Irans frihetsparti grundades 1960 av Mehdi Bazargan, som senare blev aiatolla Khomeinys förste premiärminister. Bazargan tvingades bort ur regeringen när Islamiska republiken Iran radikaliserades, men hans parti tilläts att existera och blev i praktiken den enda godkända oppositionen, en säkerhetsventil, för regimens repression. De förbjudna organisationerna och de som drivits i exil var bittra mot Frihetspartiet som i deras ögon skänkte den iranska regimen legitimitet. Efter Bazargans död ökade myndigheternas tryck mot Frihetspartiet och dess företrädare kastades ofta i fängelse. Dess senaste ledare är Ibrahim Yazdi.