Ekonomi

Egna företag och Afghanistan ska motarbeta int. sanktioner mot regimen

Sepehr Energy Co tilldelades ett kontrakt värd 1,9 miljarder dollar från statliga Offshore Oil Company för att utveckla naturgasfältet Lavan efter att den sistnämnda vilken är ett dotterbolag till det statliga oljebolaget National Iranian Oil Company, avslutat samtalen med Polens största naturgasföretag, rapporterade prästerskapets nyhetsbyrå Mehr enligt Bloomberg.

Lavan-fältet har en ungefärlig reserv på 283 miljarder kubikmeter gas och en produktionskapacitet på ca 21 miljoner kubikmeter naturgas per dag, rapporterar Bloomberg på tisdagen och hänvisar till siffror från den statliga nyhetsbyrån. Enligt rapporterna omfattar avtalet även byggandet av en petrokemisk anläggning på Lavan-ön.

Prästerskapets regim förde förhandlingar med Polens största naturgasföretag för utveckling av fältet sedan en tid tillbaka men misslyckades med att nå en överenskommelse med Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA (PGN). Skälet angavs vara ” bolagets långa fördröjningar i att underteckna avtalet”, rapporterar Mehr utan att nämna hoten om kommande sanktioner mot Irans olje- och gassektor.

Produktionen kommer att påbörjas inom 54 månader, sade oljeministeriet på sin webbplats Shana.

Samtidigt rapporterar en annan av prästerskapets nyhetsbyråer IRNA att ”Iran har kommit överense om att exportera oljeprodukter till Afghanistan.

Prästerskapet planerar att exportera en miljon ton oljeprodukter årligen till Afghanistan enligt rapporter från IRNA som hänvisar till en överenskommelse som undertecknades på måndagen av National Iranian Oil Refining and Distribution Co och Afghanistans handelsministerium.

Bland produkterna som ska exporteras enlig överenskommelsen finns dieselolja, flygbränsle och bensin skriver Bloomberg på tisdagen på sin hemsida och refererar till IRNA.

Iran exporterar redan gasolja och ska börja leverera bensin och flygbränsle nästa år, säger Alireza Zeyghami, vd för det iranska företaget till IRNA som rapporterar att priserna kommer att fastställas enligt internationella marknadspriser.