Mänskliga Rättigheter

Iransk kvinna kan möta döden genom stening eller hängning

Myndigheterna i Iran sade på söndagen att de vill gå vidare med planerna på att avrätta en kvinna dömd till döden genom stening för äktenskapsbrott.  Steningsdomen väckt ett internationellt ramaskri, men Iran överväger att utföra straffet genom att hänga henne istället.

Sakineh Mohammadi Ashtiani dömts till dödsstraff genom stening 2006 efter att ha påståtts erkänna att hon lejt en mördare för att mörda sin make.  Hon blev senare dömd för att ha medverkat till makens mord och dömdes till 10 års fängelse, 99 piskrapp och stening för äktenskapsbrott.

Iran avbröt i juli 2010 planer på att utföra sin dödsdom genom stening.

På söndagen sade ett högtuppsatt rättsväsende tjänsteman att experter studerade huruvida steningsstraffet kan ändras till hängning.

 ”Det finns ingen brådska. … Vi väntar på att se om vi kan omvandla steningsdomen till hängning eller inte”, säger Malek Ajdar Sharifi, chef för justitiedepartementet i östra Azerbajdzjan provinsen, där Ashtiani är fängelse.

 ”Så snart som ett resultat (av undersökningen) erhålls, kommer vi att genomföra meningen”, sade han, enligt den halvofficiella ISNA nyhetsbyrå.

 Han sade att rättsväsendet chef ayatolla Sadeq Larijani beordrade ett stopp för stening för att ge muslimska experter för att utreda om straffet i Ashtiani fall kan ändras.

Enligt Amnstyinternational har minst sex personer har stenats till döds i Iran sedan 2006.