Nyheter

Registrering och screening till parlamentsvalet i Iran igång

Iran började på lördagen registrera potentiella kandidater för prästerskapets version på val till parlamentet i mars.

Landets ”reformvänliga fraktioner” tänker inte presentera några kandidater och därmed står utanför kamp om platser i prästerskapets parlament eftersom grundläggande förutsättningar för fria och rättvisa val inte har uppfyllts.

Deras frånvaro gör att kampen om de 290 platserna som står på spel kommer nu att stå mellan de hårdföra kandidaterna som står orubbligt lojala mot landets högste andliga ledare Ali Khamenei mot konservativa som stöder Ahmadinejad.

Nästa års val till parlamentet är precis som alla andra tidigare val under prästerskapets envälde inget annat ett skådespel för gallerierna i syfte att ge sken om existens av demokratiska element i landets styrelsesystem. Det är vida känt att resultatet inte har någon betydelse för maktbalansen i landet där den religiösa envåldshärskaren Khamenei har sista ordet i alla statliga, samhälleliga och religiösa frågor.

Det senaste skenvalet under sommaren 2009 där Ahmadinejad blev tillsatt som president för en andra period ledde till landsomfattande protester efter att oppositionen anklagde valet för att vara tungt riggad.

Protestvågen spred sig snabbt över hela landet och blev den största utmaningen till Irans prästerliga ledning sedan den usurperade makten efter den islamiska revolutionen 1979.

Prästerskapet besvarade, likt så många gånger tidigare, folkets legitima krav på frihet och demokrati med kväsande våld, hänsynslös förföljelse och massarresteringar med avsikt att undertrycka protesterna. Många i oppositionen, journalister och människorättsaktivister greps och flertal avrättades.

Registrerade kandidaturer till alla val i dagens Iran måste godkännas av det hårdföra konstitutionella övervakningsrådet, väktarrådet. En förutsättning för att bli godkänd som kandidat i dagens Iran är att man svär förtroende och fullständigt underkastelse till den högsta andliga ledaren och principen om det religiösa envåldsstyret (Principen om Velayat-e Faqih) som Khomeini var med och grundade.

Väktarrådets ordförande, Ayatollah Ahmad Jannati, som kallar ”reformisterna” för förrädarna, har sagt till reformisterna tidigare att de inte behöver delta. Detta uttalande ses allmänt som en indikation på att den hårdföra fraktionen redan hade diskvalificerat de reformistiska kandidaterna.

I den förra parlamentsvalet 2008 diskvalificerade väktarrådet tusentals ”reformvänliga” kandidater.

Nyligen krävde Irans förre reformvänliga president Mohammad Khatami att politiska fångar ska friges och att Mousavi och en annan oppositionsledare, Mahdi Karroubi, befrias från husarrest. Khatami sade det var förutsättningar för att reformisterna ska delta valet till parlamentet i mars nästa år. Inget av dessa krav har hittills inte uppfyllts.

Ali Mohammad Gharibani, en framstående ledare för reformisterna, bekräftade förra veckan att hans fraktion ska hålla sig borta från valkampen.

”Trots ansträngningar för … att skapa ett lämpligt valklimat, har tyvärr fler restriktioner införts”, säger Gharibani, som leder Reformistiska frontens Samordningsråd. ”Därför har rådet beslutat att inte utfärda en nomineringslista och inte stödja någon.”

Hårdföra fraktionen lojala mot den högsta andliga ledaren, Ali Khamenei, säger att hotet mot det styrande systemet kommer idag från Ahmadinejads anhängare. Prästerskapets president har utsatts för en motkampanj sedan april för att ha försökt införa för mycket självständighet i hur regeringen styre landet och för att ha trotsat Khamenei genom att ifrågasätta hans val av den mäktiga underrättelseministerposten.

Dussintals Ahmadinejads allierade har frihetsberövats under de senaste månaderna i den pågående maktkampen däribland bland fyra höga regeringstjänstemän i förra veckan.