Nyheter

Dotter till prästerskapets tidigare president inför rätta

Faezeh Hashemi, dotter till den f.d. presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani, står inför rätta anklagad för att ha spridit propaganda mot etablissemanget, rapporterar Associated Press (AP) från Teheran på lördagsmorgonen.

Hennes advokat, Gholam Ali Riahi, berättar för den halvofficiella nyhetsbyrån ISNA att anklagelserna mot Faezeh Hashemi är relaterade till intervjuer hon har gett till nyhetswebbsidor. Hashemi sågs också i oppositionens protester efter det omtvistade presidentvalet i juni 2009 och var häktad under en kortare period i februari detta år.

Riahi sade på lördagen enligt AP att han har bett domstolen om tre dagar för att kunna förbereda ett slutligt försvar.

Hashemi Rafsanjani är en prästman som är mer känd för att vara en affärsman än en religiös figur. Han var en av prästerskapets två pelare efter Khomeinis död då han och Khamenei, dagens högsta andlige ledare, delade upp den yttersta makten mellan sig.

Rafsanjanis vittnes mål inför expertrådet var den främsta orsaken till att Khamenei utnämndes till Irans nästa högsta andlige ledare (velayat-e faqih). Han vittnade att när han en gång frågade Khomeini om vem som skulle efterträda honom som högsta andlige ledare (velayat-e faqih) i lande så svarade Khomeini, ”Ni har ju alltid Khamenei”. Detta vittnesmål var tillräckligt för att Khamenei skulle inta posten. Rafsanjani i sin tur kom att bli Irans president.

Nyheter

Dotter till prästerskapets tidigare president inför rätta

Faezeh Hashemi, dotter till den f.d. presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani, står inför rätta anklagad för att ha spridit propaganda mot etablissemanget, rapporterar Associated Press (AP) från Teheran på lördagsmorgonen.

Hennes advokat, Gholam Ali Riahi, berättar för den halvofficiella nyhetsbyrån ISNA att anklagelserna mot Faezeh Hashemi är relaterade till intervjuer hon har gett till nyhetswebbsidor. Hashemi sågs också i oppositionens protester efter det omtvistade presidentvalet i juni 2009 och var häktad under en kortare period i februari detta år.

Riahi sade på lördagen enligt AP att han har bett domstolen om tre dagar för att kunna förbereda ett slutligt försvar.

Hashemi Rafsanjani är en prästman som är mer känd för att vara en affärsman än en religiös figur. Han var en av prästerskapets två pelare efter Khomeinis död då han och Khamenei, dagens högsta andlige ledare, delade upp den yttersta makten mellan sig.

Rafsanjanis vittnes mål inför expertrådet var den främsta orsaken till att Khamenei utnämndes till Irans nästa högsta andlige ledare (velayat-e faqih). Han vittnade att när han en gång frågade Khomeini om vem som skulle efterträda honom som högsta andlige ledare (velayat-e faqih) i lande så svarade Khomeini, ”Ni har ju alltid Khamenei”. Detta vittnesmål var tillräckligt för att Khamenei skulle inta posten. Rafsanjani i sin tur kom att bli Irans president.