Iranier i Sverige

Utvisningshotad konstnär får stöd av KRO

"Sista Blicken" av Mehran Galledarizadeh (beskuren).

Den iranske konstnären Mehran Galledarizadeh kom till Sverige för tre år sen, på flykt undan förföljelse i hemlandet. Men hans asylasökan har avslagits och i början av nästa år ska han avvisas, är det tänkt. Nu kräver konstnärsorganisationerna KRO och SKF en omprövning. 

I Iran finns det våld, offentliga hängningar och misshandel. Hur ska jag kunna måla något vackert i ett land som beter sig så fult? undrar Mehran Galledarizadeh.Hela ABF:s lokal pryds av hans konst, som för det mest går i grönt för revolt, och rött för blod. 

Medan alla hans tidigare verk har förstörts av regimen i Iran. Där hölls han häktad två gånger och utsattes för tortyr på grund av sin konst, berättar han. Och sista gången släpptes han bara om han lovade att aldrig måla mer. Det var då han flydde till Sverige. 

– Regimen är mina motståndare och jag är säker på att det kommer att hända mig något om jag åker tillbaka, säger han. Tortyr, ett långt fängelsestraff eller till och med dödsstraff. 

Men det höll inte migrationsdomstolen med om. De betvivlade inte att han hade gripits och haft problem med myndigheter på grund av sin konst innan han kom till Sverige. Men beslutade ändå att han inte hade gjort det sannolikt att han skulle gripas igen om han återvände. affish för Mehran Galledarizadehs utställning på ABF Sundbyberg 

Dels med hänvisning till att han hade frigivts tidigare och att regimen därför inte har ett fortsatt intresse av honom. Och för att han svarat vagt på frågor kring den framtida hotbilden. 

– Vi tror ju att där har migrationsdomstolen gjort en felbedömning. 

Det säger Karin Willén som är ordförande för Konstnärernas riksorganisation KRO. Tillsammans med Svenska konstnärernas förbund (SKF) protesterar de nu mot utvisningsbeslutet. 

– Det är uppenbart att i Mehrans fall så har han varit verksam som konstnär, han har skapat bilder fritt och haft ett budskap som har misshagat regimen i iran och vi vill hjälpa till att se till att en yrkesverksam konstnär inte ska behöva återvända till iran där han inte kan verka fritt. 

Hon säger att Migrationsverket även borde ta hänsyn till att situationen för konstnärer i Iran har förvärrats. Det senaste halvåret har det rapporterats om flera konstnärer och filmmakare som har fängslats 

Därför vill de ha en ny prövning av fallet. 

På Migrationsverket kommenterar man inte enskilda fall, men deras stabsjurist Carl Bexelius säger att en utställning med regimkritiskt innehåll som även har fått spridning på nätet, som den i Sundbyberg, kan vara skäl till en ny prövning. 

– Sådana skäl måste kunna prövas på nytt och då är det migrationsverket som i så fall ska titta på de skälen och se om de utgör då nya omständigheter och om de är av sån tyngd och sånt allvar att de ska leda till antingen ett uppehållstillstånd eller att man ska pröva den här frågan på nytt. 

— Jag vill måla det jag vill, säger Mehran Galledarizadeh. Hur kan någon människa komma och begära att jag ska måla som de vill? 

Källa sverigesradio