Ekonomi, Nyheter

USA och landets allierade i möte i Rom för att öka trycket på Iranska regimen

USA och andra nationer samlades till möte på tisdagen i Rom för att diskutera sanktioner mot Iran, rapporterar Associated Press (AP) från den italienska huvudstaden, Rom.

Tjänstemän för italienska utrikesdepartementet sade att Irans påstådda strävan efter kärnvapen har bidragit till beslutsamhet att öka trycket på Teheran i syfte att återuppta förhandlingarna, enligt AP.

Vid mötet som hölls bakom stängda dörrar samlades tjänstemän från vad ministeriet beskrev som ”likasinnade länder”. I gruppen ingick USA och EU-länder, Kanada, Australien, Japan, Sydkorea och eventuellt en Gulfstat, sade diplomater. Vilka de exakta deltagarna avslöjades dock inte.

Amerikanska tidningen Wall Street Journal rapporterade att Irans oljeexport och globala energipriser var viktiga frågor som blev diskuterade vid mötet genom att citera anonyma amerikanska, europeiska och arabiska diplomater.

Tjänstemän för utrikesdepartementet som traditionsenligt talade i villkor av anonymitet sade att  deltagarna betonade det brådskande behovet av att Iran stillar världens oro över landets kärnenergiprogram.

Deltagarna uttryckte beslutsamhet att medverka i ett brett partnerskap i syfte att öka trycket på Teheran för att starta en seriös förhandlingsprocess, sade tjänstemän för italienska utrikesdepartement.

Samtidigt faller den iranska valutan kraftigt mot dollarn, med en nedgång på 15 % endast under de tre senaste dagarna, efter motsägelsefulla offentliga uttalanden från prästerskapets myndigheter. Uttalandena gör gällande Iran har stoppat handelsförbindelser med en av landets viktigaste handelspartner, Förenade Arabemiraten, på grund av politiska skäl.

Prästerskapets halvofficiella nyhetsbyrå, Mehr News Agency, rapporterade tidigt på tisdagen att ”tjänstemän, bland dem ambassadören till emiraten, Mohammad Reza Fayyaz, har bekräftat Iran har stoppat handelsförbindelserna med sina tredje största handelspartner”. Prästerskapets andra medier, däribland Econews Agency, rapporterade att skälet till handelsstoppet var emiratens ”anti-iranska” ställning.

Efter tisdagens djupdykning för iranska valutan förnekade prästerskapets förste vicepresident, Mohammad Reza Rahimi, att handelsförbindelserna mellan Iran och Arabemiraten hade upphört. ”Arabemiraten har helt enkelt blivit ”varnade” för att inte gå med på de sanktioner som föreslås av USA, sade han enligt rapporter från nyhetsbyrån Fars som tillhör revolutionsgardet.

Redan innan de senaste tre dagarnas kraftiga nedfall för den inhemska valutan, Rial, visade iranier att de inte längre har förtroende för den inhemska valutan. Under de senaste veckorna har kunderna bildat långa köer för att köpa guld, vilket tvingade prästerskapets regering att stoppa all officiell försäljning på den lagliga marknaden förra veckan.

”Folk fruktar att regeringen börjar få slut på pengar, och de vidtar sina åtgärder”, säger Hadi Lari, en ekonom enligt AP från Tehran.

Mohammad Khoshchehreh, tidigare ledamot i prästerskapets parlament och kritiker av den tillsatta presidenten, Mahmoud Ahmadinejad, sade till AP på tisdagen att han förväntar sig att regeringen tar över valutamarknaden. ”De är tvungna att ta full kontroll över marknaden”, sa han till AP som rapporterade från Teheran.

”Iranska regimen har liksom kommit till stupranden men har inget annat alternativ än att gå framåt. Prästerskapet står alltmer isolerad på världsarenan och blir fördömd på löpande band för kränkningar av internationella konventioner och lagar. Som det ser ut nu kommer Obama-administrationen att införa sanktioner mot regimens centralbank efter ett lagförslag som antogs i förra veckan av den amerikanska kongressen”, säger Mojtaba Ghotbi till FFFI.

”Amerikanska straffåtgärder mot regimens centralbank blir ett hårt slag mot prästerskapets oljeexportberoende ekonomi. Det betyder i princip att regimens ledare och följaktligen dess repressiva säkerhetsorgan och paramilitära milis kommer att få dåligt tillgång till kontanter, ren cash, då man får svårt att sälja sin olja. Spekulationer om att Kina och andra nationer som redan köper Irans olja ska komma in och fylla de bojkottande  ländernas tidigare andel är inte så självklara. Detta på grund av att man inte vill öka sin exponering mot den iranska marknaden, delvis för sanktionerna men också för risk för att bli allt för beroende av endast en marknad. Dessutom sker ju oljehandeln i dollar och USA:s existerande sanktioner tillsammans med dem nya straffar alla finansiella institutioner och banker som tillhandahåller dollar till prästerskapets banker och centralbank”, säger Massud Kiani till FFFI.

Han tillägger ”vi får nu hoppas på att utrikesministern, Carl Bildt, tillsammans med regeringen bestämmer så att Sverige slutligen ansluter sig till de andra krafterna i Europa som vill införa sanktioner mot prästerskapet istället för att agera som EU:s svaga länk och stoppa hårdare sanktioner mot iranska regimen genom ytterligare en runda av tyst diplomati som helt har misslyckats. Den tysta diplomatin och tidigare kohandel har enbart gett internationell legitimtet till ett skräckvälde som tystar ner sin egen befolknings missnöje med skoningslöst förtryck. Carl Bildts övertro och envisa  hänvisning till den tysta diplomatin gör att Sverige har likstämmigt politiskt ställningstagande som länder som Kina, Nordkorea, Ryssland, Syrien och Irak gentemot prästerskapet i Iran. Jag tycker att detta är ett av de sämre sällskapen, dit Sverige helst inte vill tillhöra eller förknippas med”.