Motståndsrörelsen, Nyheter

Ambassadör Parviz Khazai, NCRI:s nordiska representant i intervju i DN

DN publicerar på onsdagen en intervju med Parviz Khazai, Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s nordiska representant och uppmärksammar den stundande massakern i Camp Ashraf.

Parviz Khazai som företräder den största iranska oppositionsgruppen i exil, NCRI, har varit tidigare iransk karriärdiplomat och arbetade en kort tid för som ambassadör i Sverige och Norge vid iranska revolutionens början innan han gick över till motståndsrörelsen.

Parviz Khazai säger till DN att Premiärminister Maliki är en direkt skyddsling till Iran med referens till den stundande massakern till Camp Ashraf. Han tillägger, ”den bästa lösningen är den som EU-parlamentet föreslagit och pekar på den fredliga lösning som Europaparlamentet har lagt fram”.

”Den säger att lägret ska skyddas av FN under ett år eller mer. Irakiska styrkor får inte blanda sig i. Då kan FN intervjua invånarna och försöka fördela dem som kvotflyktingar till olika länder. De är alla registrerade hos FN:s flyktingkommissariat.

Det akuta är nu att hindra att de dödas som invånarna i Srebrenica”, säger Khazai till DN med en referens till massakern i en bosnisk stad under Balkankrigen på 1990-talet.

På DN:s fråga om reformsmöjligheter i Iran svarar den tidigare ambassadören, Parviz Khazai, bestämt och kort ”en religiös fascism kan inte reformeras”.

Läs hela intervjun med den tidigare ambassadören, Parviz Khazai, via länken nedan:

”Det akuta är att hindra en massaker som i Srebrenica”