Nyheter

Prästerskapet: USA:s ”virtuella” ambassad kommer att misslyckas

USA:s ”virtuella ambassad” kommer inte att vinna över det iranska folket, sade Irans utrikesdepartement  i en kommentar på torsdagen efter att det amerikanska utrikesdepartementet tillkännagav lanseringen av sin webbaserade ambassad i Iran.

Talesmannen för prästerskapets utrikesdepartement, Ramin Mehmanparast sade i en kommentar publicerad till den statliga televisionens hemsida att det amerikanska uppsökande projektet kommer inte att överkomma effekterna av Washingtons fientlighet mot Teheran.

”Det virtuella initiativet kommer varken att kompensera för (amerikanska) misstag, heller överföra USA:s budskap till det iranska folket”, tillade Mehmanparast.

Spänningarna mellan USA och Iran har stigit de senaste månaderna. USA hävdar att Iran bedriver ett kärnvapenprogram och anklagar iranska tjänstemän för inblandning i en komplott ämnad att mörda den saudiske ambassadören i Washington. Teheran förnekar båda anklagelserna.

Iranska lagstiftare hade tidigare anklagat den virtuella ambassaden för att vara ett verktyg för spionage. Alaeddin Boroujerdi, ordförande för kommissionen nationell säkerhet och utrikesfrågor vid prästerskapets parlament kallade initiativet för ett ”nytt bedrägligt beteende från den stora Satan”, en term som används av iranska hårdföra för USA. Hans kommentarer publicerades på parlamentets hemsida på onsdagen.

Teherans invånare säger att ambassadens hemsida har blockerats av iranska myndigheter mindre än en dag efter att det gick upp på nätet på tisdagen.

Den engelsk– och persiskspråkiga webbplatsen konstruerades av Washington för att underlätta kommunikationen med den iranska allmänheten. Teheran och Washington bröt sina diplomatiska förbindelser efter gisslandramat på den amerikanska ambassaden i Teheran 1979.