Artikel, Nyheter

GP- Camp Ashraf stängs redan om tre veckor

GP – Om drygt tre veckor måste 3 400 medlemmar av den iranska motståndsrörelsen Folkets Mujahedin lämna sitt läger i nordvästra irak. Men vart de ska tavägen vet ingen.

FN- Chefen Ban Ki-moon vädjade i måndags till medlemsländerna att ta emot 3400 personer som bor i Ashraf -lägret norr om Bagdad.

Lägrets framtid har varit osäker sedan USA 2009 överlämnade ansvaret för det till Irak, som betraktar Folkets mujahedin som ett hot mot landets säkerhet.

Enligt Amnesty råkar lägrets invånare ständigt ut för trakasserier. Ashraf har angripits av den irakiska armén vid två tillfällen – juni 2009 och april 2011. Då har sammanlagt 45 människor dödats, varav en svensk medbörgare.

Enligt Folkets Mujahedin förbreder den irakiska armén nu ”ett dödligt angrep” på lägrets invånare.

I USA har en sällsynt allians bildats över partigränserna till stöd för Ashrafs invånare, trots att Folkets mujahedin är stämplat som en terroristorganisation av USA sedan 1997.

Ledande demokrater och republikaner trycker nu på för att även USA ska häva terrorstämpeln, vilket EU gjorde 2009. I gruppen ingår kongressledmöter och tidigare säkerhetsrådgivare til de tre senaste presidenterna. Där finns två före detta CIA-chefer, en före detta FBI-chef och före detta justiteminister.

Gruppen hävdar att dess motiv är rent humanitära. Den anser att terrorstämpeln beror på händelser som sedan länge är överspelade.

Men självklrat har aktionerna också en politisk bakgrund i fienskapen mellan USA och Iran.

Kongressledamöter från båda partierna ska i dag hålla en utfrågning med UD-tjänstemän för att utreda vilket ansvar USA har för lägerinvånarnas situation. Oron är stor i lobbygruppen för att irakiska styrkor angriper Camp Ashraf de närmaste veckorna.

-Vi gav dem ett löfte (om säkerhet). Vår trovärdighet står på spel, säger Tom Ridge till New York Times.

-Om de är fiender till (Irans president) Ahmadinejad så är de mina vänner, säger han.

Ridge är en tidigare kongressledamot och guvernör som var chef för inrikes säkerhetsfrågor under George W Bush.

Samtidigt håller utrikesdepartementet på att slutföra en genomgång av den amerikanska synen på Folkets mujahedin. Det sker i ett känsligt läge – nästa vecka besöker Iraks premiärminister Nuri al-Maleki Washington.

Folkets mujahedin har en lång och brokig historia. Organisationen bildades på 1960-talet som en motståndsrörelse mot shah Reza Pahlavis USA-stödda diktatur.

Rörelsen deltog aktivt vid revolutionen 1979 men hamnade snart på kollitionskurs med den nya religiösa diktaturen.

På 1980-talet avrättades tusentals medlemmar efter i bästa fall summariska rättegångar. Mujahedin fick 1986 en fristat av Iraks diktator Sadam Hussein och rörelsen anklagas för att ha hjälpt Saddam i kriget mot Iran.

Det var Folkets mujahedin som 2002 avslöjade det dittills hemliga iranska kärnkraftsprogrammet.

Rörelsens kritiker hävdar att den är att likna vid en politisk sekt. Enligt New York Times kan en ändrad amerikansk inställning utnyttjas av den iranska regimen för att stärka de anti-amerikanska stämningarna i landet.

De 3 400 invånarna i Ashraf-lägret har blivit en bricka i ett politiskt spel.

Iran vill ha dem utlämnade som terrorister. Den Iran-vänliga irakiska regeringen förhindras att göra det på på grund av den internationella uppmärsamheten.

Istället erbjuds lägerinvånarna att bosätta sig på andra platser i Irak. Men det skulle innebära en risk för att mujahedin-medlemmar spåras upp och dödas av iranska agenter, som i stort sett kan agera fritt i grannlandet

Jan Arell

Läs hela artikeln, här