Ekonomi

Frankrike föreslår nya sanktioner mot Iran

Frankrike uppmanade västländer och Europeiska unionen (EU) på måndagen att tillsammans införa nya sanktioner mot Iran för att tvinga landet till förhandlingar om sitt kärntekniska frågan.

Frankrike betraktar Irans kärnvapenprogram som ett ”oacceptabelt hot” för regionen och hela världen, sade Elyséepalatset i ett uttalande.

Frankrike har skrivit ett brev till statschefer och regeringar i Tyskland, Kanada, USA, Japan och Storbritannien och ordförandena för Europeiska rådet och Europeiska kommissionen i frågan om ytterligare sanktioner mot Iran, sade uttalandet.

Det kallas för ”nya sanktioner av en aldrig tidigare skådad skala, för att övertyga Iran om att det måste förhandla” och därför föreslås att EU och andra partner fatta beslut att frysa tillgångarna för Irans Central Bank och stoppa inköp av iranska olja. ”

Frankrike sade att det ville Iran ”omedelbart upphöra med all dess kärnvapen och missilverksamhet som är förbjuden enligt icke-spridningsavtalet (NPT), och samarbeta fullt med IAEA: generaldirektör. ”

IAEA – styrelse 35-ledamoter antog en resolution på fredagen ​​om Irans omtvistade kärnenergiprogram, där uttrycker sin ”djup och stigande oro” över landets nukleära frågan.

FN:s atomorgan sa att det var ”nödvändigt” för Iran och IAEA att ”intensifiera dialogen,” och betonade ”fortsatt stöd för en diplomatisk lösning” på problemet.

Som svar avvisade Iran IAEA:s rapport om att Iran driver aktiviteter för att utveckla kärnvapen och insisterade på landets nukleära verksamhet har fredliga ändamål.