Motståndsrörelsen, Nyheter

Iran-irakisk komplott mot Camp Ashraf fortsätter

FN-förmedlade samtal om att flytta flera tusen iranska oppositionsmedlemmar i exil från ett läger norr om Bagdad till en annan plats i Irak pågår, sade tjänstemän på fredagen enligt Agence France-Presse (AFP). Irakiska myndigheterna har beslutat att stänga Camp Ashraf i slutet av 2011, hemvist för medlemmar av Folkets Mojahedin (PMOI) sedan 1980-talet.

Struan Stevenson, brittisk ledamot i Europaparlamentet, EP, och ordförande för EP:s delegation för förbindelser med Irak skriver i ett pressmeddelande av den 18 november att ”den irakiska ambassaden i Bryssel har meddelat Europaparlamentet om irakiska regeringens ställning i frågan om Camp Ashraf i ett tio punktigt officiellt dokument. Dokumentet är dolskt och olagligt i sin helhet. Det utgör en virtuell krigsförklaring mot FN och världssamfundet samt en dödsdom för invånarna i Ashraf”.

Generalsekreterarens särskilda representant för Irak, Martin Köbler, sade i kommentarer till AFP på fredagen att ”det primära och övergripande ansvaret att hantera situationen i Camp Ashraf ligger hos regeringen i Irak inom dess suveränitet”.

”I överenskommelse med regeringen, är vi i kontinuerlig kontakt med alla parter, inklusive de boende i lägret och det internationella samfundets medlemmar för att underlätta en fredlig och hållbar lösning”, tillade Köbler.

”I detta räknar jag med irakiska regeringens fulla samarbete, Camp Ashraf-invånarna och det internationella samfundet. Internationella humanitära normer och mänskliga rättigheter måste respekteras. Vi är redo att hjälpa,  det ligger i allas intresse att finna en fredlig lösning”, sade Köbler vidare i kommentarer till AFP.

Målet är att flytta PMOI till en annan plats, sen för FN att hjälpa sända hem personer med dubbelt medborgarskap till sina andra länder och resten till Iran eller andra stater, enligt en irakisk tjänsteman till AFP. FN insisterar på att repatriering till Iran sker enbart på frivillig basis.

”Ashraf invånarna … har accepterat Europaparlamentets plan om att bli förflyttade till tredje länder. Och vi arbetar med hela vår kraft i denna riktning”, sade PMOI:s talesman Shahriar Kia.

”Problemet är att förutsättningen för förflyttning till tredje länder är en bekräftelse av invånarnas flyktingstatus  från UNHCR (FN: s flyktingorgan),” sade han. UNHCR har sagt att det är redo att ”inleda sitt arbete med att kontrollera identiteten hos Ashraf-invånarna,” sade Kia till AFP och tillade ”vi har väntat i över två månader nu … och den irakiska regeringen har hindrat UNHCR:s arbete från start”.

Under en protestaktion arrangerat av iranska regimen och de irakiska ansvariga protesterade hundratals irakier mot Camp Ashraf på fredag ​​och skrek slagord som ”Diyala är vår, vi kommer inte ge upp, vi kommer att skydda den tills döden”, medan exiliranierna höll en motdemonstration i närheten, enligt en AFP-korrespondent.

Irakiska regeringen har anställt personer och betalat dem för att delta i protestdemonstration mot Camp Ashraf avslöjar avslöjar iranska nationella motståndsrådet, NCRI, i tre uttalanden av den 18 november (läst uttalandena via länk, första, andra och tredje)

Irakiska regeringens officiella anställningsblanketter

NCRI offentliggjorde även irakiska regeringens officiella anställningsblanketter (bilden till höger) som spreds i stor skala i syfte att anställa irakier för att iscensätta en demonstration mot invånarna i Camp Ashraf. På varje blankett syns den officiella logotypen för the Justice Association in Defense of Victims of  Khalq Terrorist organization  (en nedsättande term som används av regimen i förhållande till PMOI).

Hundratals PMOI anhängare höll en kontraprotest i lägret med organisationens flagga och banderoller med persiska slagord, rapporter AFP på frdagen.

Camp Ashraf, som har blivit ett internationellt problem, har varit i rampljuset sedan en dödlig räd av irakiska säkerhetsstyrkor mot lägret i april detta år, där 36 lägrets invånare dödades och över 300 skadades.

PMOI inrättade lägret i Irak när Irak och Iran var i krig på 1980-talet. Den kom senare under amerikansk kontroll fram till januari 2009, då amerikanska styrkor överförde säkerhetsansvaret för lägret till Irak. Bedömarna varnar för en förestående massaker i Camp Ashraf vid slutet av året om omedelbara åtgärder från internationella samfundet uteblir.