Andra nyheter

De oroas över situationen i Camp Ashraf

Borås- Tiden håller på att rinna ut. Omvärlden måste agera nu,innan det är för sent. Det säger Farzaneh Dashti ,som är bekymrad över iraniernas situation i Camp Ashraf.

Camp Ashraf eller Ashraf City som det också kallas, ligger i Irak och byggdes av oppositionella Iranier under 1980-talet,med tillåtelse av före detta regeringen. Men när diktatorn föll ville den irakiska regeringen inte ha kvar iranierna i landet. USA gick då in och lovade dem sitt skydd om motståndsmän en gick med på att låta sig avväpnas.

2009 överlämnade dock USA ansvaret till irak och kallade det för ”en intern irakisk angelägenhet”. Samma år gick irakisk militär för första gången in i lägret.

Nu har Irak satt en deadline till årsskiftet, då de säger att lägret ska vara tömt.

Detta oroar boråsiranierna Farzaneh  Dashti, Maryam Sadeghi och Morteza Sadeghi. Tillsammans med många andra före detta iranier världen över kämpar de nu för att sätta press på omvärlden att agera, innan det är för sent för de cirka 3400 invånarna i Camp Ashraf.

-Men vart ska de ta vägen? De kan inte återvända till Iran. Där avrättas föräldrar bara för att de har barn i Camp Ashraf, säger Morteza Sadeghi.

I bakgrunden spelas en videosekvens upp på en dator. Man ser ett amerikanskt militärfordon som i hög hastighet körs in i den obeväpnade folkmassan. En man fastnar under bilen och släpas en bra bit innan han lossnar och sedan ligger livlös på marken.

Scenen är filmad i Camp Ashraf den 8 April i år och tillhör de mindre blodiga i den cirka tio minuter långa filmsnutten.

Andra klipp visar hur irakisk militär skjuter skarpt mot obeväpnade människor som flyr i panik, hur döda kvinnor och män ligger i pölar av blod och hur granater viner genom luften.

 -Då dog 33 människor och 400 skadades. Men nästa gång handlar det om tusentals människor som kommer att dö i ett stort blodbad, Säger Farzaneh Dashti.

Hon vill att de som bor i Ashraf ska få mer tid att lämna området,att de ska få möjlighet att var och en söka asyl i andra länder.

-Jag ber till Reinfeldt som är min statmonister att han ska agera.Förr var Sverige känt för att värna om mänskliga rättigheter och för att agera när det behövdes, säger Farzaneh Dashti. Var är FN, var är USA, var är EU, frågar hon sig.

 -Om det slutar med en massaker ska ingen kunna komma efteråt och säga att de inte kände till situationen däe nere.

                                   Patrik Westerlund 

                        Patrik.westerlund@bt.se  033 70 07 73