Ekonomi, Nyheter

EU länderna splittrad i frågan om militärt angrepp mot Iran, eniga om sanktioner

Europeiska unionens utrikesministrar är överens om att öka trycket på Iran i strävan att stoppa kontroversiella delar av landets kärnenergiprogram. Men EU-ministrarna var dock oeniga om möjligheten att ta till militära aktioner mot iranska anläggningar.

Reuters rapporterar dock sent på måndagskvällen att EU:s utrikesministrar beslöt att vänta till sitt nästa möte den första december innan ytterligare åtgärder infördes mot Iran, trots tala till förmån för hårdare sanktioner mot landet på måndagen.

Den brittiske utrikesministern, William Hague, sade att ministrarna inte överväger militära insatser ”just nu”, men att ”alla alternativ bör hållas kvar på bordet”. Även Nederländernas utrikesminister, Uri Rosenthal, avfärdade diskussioner om en militär intervention för tillfället.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle avvisa alla sådana diskussioner som ”kontraproduktiv”. Ministrarnas  kommentarer kom i samband med ett möte för EU:s utrikesministrar i Bryssel på måndagen.

USA: s president Barack Obama sade på söndagen att sanktionerna hittills har haft “enorma bett och räckvidd” och lovade att fortsätta på den diplomatiska vägen. Men han betonade att alla alternativ är fortfarande tillgängliga för att stoppa Irans påstådda ansträngningar mot ett kärnvapen under täckmantel av civilt kärnvapenprogram.

Presidenten höll även privata möten med både den kinesiska och ryska presidenten under APEC-mötet i Hawaii där man diskuterade IAEA:s senaste rapport om Irans strävan att tillverka ett kärnvapen.

Obama sade att Peking och Moskva var överens om att Iran inte kan tillåtas utveckla kärnvapen och starta en kärnvapenkapprustning i regionen.

En rapport från IAEA i förra veckans lägger fram bevis på att Iran har arbetat med att anskaffa information om utrustning- och vapendesign. Rapporten säger att Teheran har testat högexplosiva sprängämnen och experimenterat med detonatorer samt utvecklat datormodeller av en stridsspets kärna.

FN: s säkerhetsråd har redan infört fyra uppsättningar av sanktioner mot Iran på grund av landets vägran att stoppa kärnteknisk verksamhet som kan ha både militärt och civilt ändamål.

Varken Kina eller Ryssland uppgav att de skulle stödja ytterligare FN-sanktioner  mot Iran i den internationella tvisten om landets nukleära program.

Rysslands vice utrikesminister sade i veckan att landet ser ytterligare FN-sanktioner mot Iran som ett steg mot regimskifte i landet, vilket Ryssland aldrig kommer att acceptera.