Nukleärt, Nyheter

Obama: Irans kärnprogram fortsatt hot

President Barack Obama säger att Irans nukleära program fortsätter att utgöra ett hot, och att han och Frankrikes president vill att det internationella samfundet hålla press på Iran att komma ren om dess avsikter.
Obama kommenterade på torsdag att det Internationella atomenergiorganet förberedde sig att avslöja snart en underrättelsetjänst rapport om Irans påstådda kärnvapen experiment.

Iran har konsekvent förnekat att man försöker bygga kärnvapen. Det insisterar på sitt program är för fredliga ändamål.
USA, Storbritannien och Frankrike vill att IAEA att dela med vad den vet. Ryssland och Kina vil att rapporten skall försenas eller skrotas helt.

Obama som talade i Cannes, Frankrike, nämnde Iran efter ett möte med Frankrikes president Nicolas Sarkozy vid sidan av ett global ekonomisk toppmöte.

Uteslutar inte Iran attack

Storbritannien UD sade tidigare att det håller alla alternativ öppna när det gäller att hindra Iran från att skaffa kärnvapen och London utesluter inte Iran-attack.

Brittiska tidningen The Guardian skrev på onsdagen, utan att namnge några källor, att det brittiska försvarsdepartementet bedömer att USA kan komma att välja att skynda på planer på robotattacker mot viktiga iranska kärnanläggningar. Brittiska bedömare anser att det är troligt att Washington kommer att be om, och beviljas, militär hjälp från Storbritannien för att genomföra uppdraget.