Nyheter

AI kräver att Iraks regering skjuter upp tidsfrist för stängning av Camp Ashraf

I en rapport av den första november 2011 befarar Amnesty international att ca 3250 iranier som bor i Camp Ashraf, 60 kilometer norr om Bagdad, löper en stor risk för allvarliga brott mot mänskliga rättigheter om den irakiska regeringen går vidare med sina planer på att stänga av lägret i slutet av december 2011.

Lägret, känt som Camp Ashraf, har tidigare attackerats flera gånger av irakiska säkerhetsstyrkor som dödade dussintals invånare och skadade flera hundra. Senast, den åttonde april, stormade irakiska trupper lägret med grovt övervåld och öppnad eld mot invånarna som försökte motstå dem. 36 invånare, varav åtta kvinnor, dödades och mer än 300 andra skadades, vilket också FN bekräftade i efterhand. Minst nio lägerinvånare dödades och flera skadades i en tidigare attack av irakiska säkerhetsstyrkor den 28-29 juli 2009 samtidigt som 36 lägerinvånare greps och fick sitta frihetsberövade i mer än två månader. Enligt uppgifter var dem utsatta för tortyr innan de blev frisläppta den 7 oktober 2009.

Amnesty uppmanar i sin rapport det internationella samfundet, i synnerhet europeiska och nordamerikanska länder, att träda fram och ingripa för att lägerinvånarna som nu betraktas som flyktingar ska kunna förflyttas till ett tredje land.

De irakiska myndigheterna fortsätter att vara omåttligt påstridiga i frågan om Camp Ashraf trots att FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, har tillkännagivit att lägerinvånarna betraktas som “asylsökande” och poängterat att de har rätt till grundläggande skydd enligt gällande internationella lagar samt krävt att irakiska myndigheter förlänger den utlysta tidsfristen för stängning av Camp Ashraf.

läs Amnestys rapport här..