Nyheter

Amerikansk tillverkade delar används i iranska bomber mot USA

Elektroniska delar tillverkade i Minnesota smugglades via Singapore till Iran, och vissa av dem hamnade i fjärrkontrollerna som styr provisoriska bomber beslagtaget av amerikanska styrkor i Irak, sade justitiedepartementet på tisdagen.

Delarna som normalt används i vanliga enheter som routrar som trådlöst ansluter datorer och skrivare i ett typiskt kontorsnätverk. Justitiedepartementet sade i ett åtal att de delar som har smugglats till Iran har kommit till användning i sofistikerade improviserade spränganordningar, eller IED: s, som kan utlösas från kilometer bort.

Fyra män har gripits i Singapore, anklagad för att bryta mot amerikansk exportkontroll lagar genom att smuggla 6000 radiofrekvensmoduler via Singapore till Iran med början av 2007. Minst 16 av produkterna köpts från ett Minnesota företag, hittades i odetonerade bomber i Irak under 2008, 2009 och 2010.

Singapore har enats om att ordna utlämning av männen – Wong Yuh Lan, Lim Yong Nam, Lim Kow Seng och Hia Soo Gan Benson – till USA för rättegång. En femte man – Hossein Larijani, medborgare och bosatt i Iran – har också belastats, tillsammans med det företag som han kontrollerar.

Cirka 60 procent av alla amerikanska förlusterna i Irak har orsakats av provisoriska bomber, och den amerikanska militären har länge rapporterat att hitta bevis för att den mest sofistikerade och dödliga av dem som konstruerats eller tillverkats i Iran.