Nyheter

Stormakterna splittrade över Irans nukleära program

Wien (AP) – Ryssland och Kina uppmanar internationella atomenergiorganets generaldirektör att slopa eller fördröja de USA-stödda planerna på att avslöja underrättelse på Irans påstådda kärnvapenexperiment, i ett rättframt skriven konfidentiellt dokument som erhållits av Associated Press på måndagen, rapporterar nyhetsbyrån.

Den diplomatiska noten till IAEA:s generaldirektör, Yukiya Amano, visar på en klyfta mellan öst och väst bland de fem permanenta säkerhetsrådsmedlemmarna om hur man ska hantera den alltmer tilltagande oron över prästerskapets nukleära verksamheter.

USA, Storbritannien och Frankrike vill att Amano ska delge de andra 35 nationerna i IAEA:s styrelse om det som hans organ känner till eller misstänker om prästerskapets påstådda vapenexperiment vid organets nästa möte i november månad. Men Rysslands och Kinas motstånd kommer troligen att försena västvärldens hopp om att IAEA-styrelsen ska rapportera Teheran till FN:s säkerhetsråd för en andra gång för prästerskapets trotsande i den nukleära frågan, vilket skulle ha öppnat för fler sanktioner mot Iran.

Moskva och Peking skriver i noten och varnar Amano för ”grundlös brådska” och uppmanar honom att ”agera försiktigt”. Noten tillade att ”en sådan typ av rapport knuffar bara iranierna ännu längre i ett hörn vilket gör dem mindre samarbetsvilliga”, enligt AP:s exklusiva rapport på måndagen.

Amano planerar att gå vidare i alla fall och menar att det är hans skyldighet att informera den beslutande styrelsen om bevis som pekar på sådana experiment, säger en internationell tjänsteman bekant med ärendet till AP på måndagen.

Ryssland, Kina, USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland är formellt eniga i strävan att övertala Iran att bemöta oron över landets nukleära program, skriver AP. Men en diplomat informerad om frågan sade att han fick veta att ryssarna och kineserna gick till Amano utan att samråda med de andra nationerna. Diplomaten antydde att sprickan inom gruppen kan hindra nya försök ämnad att engagera Iran i samtal över landets nukleära program. Båda diplomaterna bad om anonymitet för att prata med AP om dessa privilegierade frågor.

AP rapporterar på måndagen att nyhetsbyrån har försökt kontakta Irans högsta representant till IAEA utan någon större framgång.

”Detta är ingen större nyhet. Prästerskapet har alltid utnyttjat sina bilaterala ekonomiska relationer för att slå en kil mellan stormakterna och andra statsunioner. Vi såg detta även under de tidigare försöken från EU att införa sanktioner mot Iran när vissa länder försökte och lyckades slå vakt om sina egna ekonomiska intressen med prästerskapet vilket ledde till kraftlösa sanktioner inom vissa områden. T.ex. vid försäljning av tele- och internetkommunikationssystem vilket normalt också omfattar ett övervakningssystem att se över trafiken. Vi såg i detta avseende hur folket i Iran bojkottade Nokia när det blev känd att Nokia-Siemens har sålt sådan teknik till Iran”, säger Mojtaba Ghotbi till FFFI.

”Regeringen har motvilligt beslutat att stödja EU:s utvidgade sanktioner mot Iran.

Sanktionerna innebär att det blir svårare att genomföra finansiella transaktioner mellan Iran och EU, vilket kommer att påverka såväl import som export. Enligt Ewa Björling har Sverige försäkrat sig om att alla transaktioner inte kommer att stoppas.

– Vi har företag med långsiktiga åtaganden i Iran. Företag som Ericsson, Scania och Volvo kommer att kunna fortsätta sin verksamhet, sade hon efter regeringsbeslutet”,  rapporterade DN den 22 juli 2010 när Sverige utökade sanktionerna mot Iran.

Läs DN artikel av den 22 juli 2010: Sverige utökar Iransanktioner