Ekonomi, Nyheter

EU sanktioner mot iranier kopplade till mordkomplott i USA

Europeiska unionen införde nya sanktioner riktade mot de fem iranierna som anklagas för koppling till terrorism efter ett misslyckat försök att mörda den saudiske ambassadören i USA, sade EU i ett uttalande.

Detta innebär att deras finansiella tillgångar i EU kommer att frysas och att inga medel får göras tillgängliga för dem.

Uttalandet har inte avslöjat namn och nationalitet på de fem iranierna men diplomater sade att dem heter Manssor Arbabsiar, Gholam Shakuri, Qasem Slaimani, Hamed Abdollahi och Abdul Reza Shahlai.

En åtalsjury i New York har väckt åtal mot Manssor Arbabsiar och Gholam Shakuri anklagade för att ha planerat ett terrordåd mot Saudiarabiens ambassadör till USA på amerikansk mark. En av männen, Manssor Arbabsiar, innehar ett dubbelmedborgarskap och den andra, Gholam Shakuri, sägs vara en framträdande medlem av iranska revolutionsgardets utländska gren Quds-styrka och sägs befinna sig i Iran.

Iran har förnekat inblandning i vad USA hävdat var en planerad komplott av det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds för att mörda den saudiska ambassadören till USA genom att rekrytera mexikanska knarkkarteller som erbjudits 1,5 miljon dollar för att utföra dådet.

Läs EU:s uttalande