Nyheter

Irans högsta andlige ledare: USA:s mordanklagelser mot Iran meningslösa

Irans högsta andlige ledare, Ali Khamenei, gick på lördagen till hård verbal attack mot USA i sin första offentliga reaktion på amerikanska anklagelser om att Iran planerade att mörda den saudiske ambassadören till USA i Washington.

Ali Khamenei kallade anklagelserna för både ”meningslösa” och ”absurda” under sitt tal på lördagen, rapporterar CNN:s nätupplaga.

”De [USA] vill isolera Iran”, sade Khamenei samtidigt som den samlade skaran ropade ”Död åt USA” under ett tal i den västra iranska staden, Gilangharb.

Prästerskapets cirkus kring deras troliga delaktighet i terrorplanerna i USA går vidare och fick ännu en konstig vändning när en iransk statstjänsteman sade att USA:s påstående om att en högt uppsatt amerikansk diplomat hade träffat sin iranska motsvarighet på onsdagen angående komplotten är otillförlitliga.

McCain: Irans ”mönster” kräver åtgärder mellan Iran och Saudiarabien ”krig genom ombud” Iran inför allt diplomatiska påtryckningar

”Det förekom inga som helst förhandlingar mellan de två länderna och det fanns ingen sådan kontakt”, säger Alireza Miryousefi, pressekreterare för den iranska representationen till FN.

Den amerikanska administrationen sade för några dagar sedan att de hade haft ”direktkontakt med Iran” beträffande den påstådda komplotten.

Amerikanska utrikesdepartementets taleskvinna, Victoria Nuland, avslöjade den direkta kontakten för medierna i veckan. En ledande tjänsteman inom administrationen berättade för CNN att en direkt kontakt hade tagits på onsdagen och att den var initierad från USA.

Två tjänstemän på USA:s utrikesdepartement sade att USA:s ambassadör till FN, Susan Rice, hade träffat Mohammad Khazai, iranska regimens permanenta representant till FN, skriver CNN på sin nätupplaga.

Prästerskapets statstjänstemän fortsätter dock att vägra kommentera om det har tagits diplomatiska kontakter mellan länderna.

Amerikanska myndigheterna har anklagat Iran för att vara inblandad i en komplott ämnad att döda den saudiarabiska ambassadören till USA, Adel al-Jubeir, under våren 2012.

Prästerskapets Quds-styrka som är den utländska grenen av den paramilitära styrkan revolutionsgardet och som formellt svar enbart till prästerskapets högsta andlige ledare, Ali Khamenei, anklagas av USA:s myndigheter för att ha kopplingar till det påstådda terrordådet på amerikanska mark.

Manssor Arbabsiar, en 56-årig med dubbelt medborgarskap i Iran och USA samt Gholam Shakuri, en medlem av prästerskapets revolutionsgarde som enligt rapporter befinner sig i Iran, står anklagade för konspiration till att anställa torpeder från en mexikansk drogkartell i syfte att utföra ett bombattentat mot en restaurang, där den saudiska ambassadören skulle ha befunnit sig.

Amerikanska myndigheterna byggde upp fallet mot de misstänkta med hjälp av en hemlig uppgiftslämnare som agerade under täckmantel av att vara en medlem ur en mexikansk drogkartell, enligt USA:s statstjänstemän och en FBI-agents utsaga.