Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iransk student fick ta emot 74 piskrapp för att ha ”förolämpat” Ahmadinejad

Den iranska studentaktivisten, Peyman Aref, tog emot 74 piskrapp för att ha förolämpat prästerskapets president, Mahmoud Ahmadinejad, timmar innan han blev frigiven från ett års fängelsestraff, rapporterar brittiska tidningen Guardian på sin nätupplaga på söndagen.

Guardian beskriver bestraffningen som ett ”exempellöst” straff samtidigt som prästerskapet blir alltmer rabiat i sitt försök att kväsa folkliga uppror samt skrämma det iranska folket till tystnad och underkastelse mitt i den arabiska våren.

Peyman Aref, en student i statsvetenskaps vid Teherans Universitet, var dömd till ett års fängelse i mars 2010 för propaganda mot regimen efter att ha talat med utländska medier, skriver Guardian på sin nätupplaga.

Aref, som greps ursprungligen i dyningarna av Irans omstridda presidentval i 2009, var även dömd till 74 piskrapp för att ha skrivit ett ”förolämpande” brev till Ahmadinejad. Med domen följde också ett livstidsförbud mot att arbeta som journalist eller att inneha medlemskap i något politiskt parti.

På söndagen hade han avtjänat hela sitt fängelsestraff men timmar innan han skulle bli frisläppt från Teherans ökända Evin-fängelse blev Aref tillsagd att piskstraffet skulle genomföras.

En maskerad fångvaktare genomförde piskstraffet inför Arefs hustru samt tjänstemän från prästerskapets rättsväsende. Nyheten om piskstraffet kommer endast några veckor efter att Somayeh Tohidlou, en kvinnlig iransk bloggare och kampanjmedarbetare för den tidigare presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi, blev dömd till ett ”symboliskt” piskstraff för samma brott.

Till skillnad från Tohidlous symboliska straff ämnad att förödmjuka snarare än skada, fick Aref verkligen ta emot piskrapp. Bilder tagna efter frigivningen visar hans blodiga rygg täckt av sår, skriver Guardian vidare på sin nätupplaga.

”Piskstraff mot människor dömda för olika anklagelser såsom förtäring av alkoholdrycker är vanligt i Iran. Men politiska aktivister brukar bli dömda till piskstraff för tvetydiga anklagelser som att vanhelga islam eller profeter”, säger en iransk Teheranbaserad journalist till Guardian som inte vill bli namngiven. ”Piskstraffet mot Aref för att ha förolämpat Ahmadinejad är mycket chockerande och saknar motstycke”, tillägger journalisten.

I ett brev till prästerskapets president under hans 2009 års valkampanj, gick Aref till attack mot Ahmadinejad för hans krafttag mot studenter som hade varit politiskt verksamma vid universiteten och följaktligen blivit hindrade från att fortsätta sina studier.

Studenter som kritiserar regeringen tilldelas ”straffpoäng” på en tregradig straffskala enligt det potentiella hotet som de anses utgöra. Aref var bland de ”tre stjärniga” studenterna som inte får fortsätta sina studier. Omkring 150 studenter var tilldelade straffpoäng emligt den nämnda straffskalan, skriver Guardian.

”När Ahmadinejad går till New York [för att medverka i FN:s generalförsamling], skryter han att Iran är världens friaste land, men jag blev brutalt slagen i mitt land för att ha förolämpat honom”, säger Aref efter sin frigivning till webbplatsen Rahesabz.

”[Mitt brott] var att jag skrev ett öppet brev till Ahmadinejad och påminde honom om vad han gjorde mot universiteten”, tillade han.

Myndigheterna hade tydligen tagit illa vid sig då Aref vägrat att inleda sitt brev med den formella hälsningsfrasen ”Salam (hej)” som ett tecken på protest. Iranska nätverk online är chockade över Arefs piskstraff och många människor delar bilderna på hans blodtäckta rygg på sociala nätverk på nätet.

Fyra journalister var också arresterade i en separat incident i Teheran förra veckan, skriver Guardian på sin nätupplaga. De gripna är identifierade som Ali Akarami, Mehdi Afsharnik, Mohmmad Heydari och Mohsen Hakimi, tillägger Guardian.