Ekonomi, Nyheter

EU utvidgar sanktionerna mot Iran

Europeiska unionen planerar att utvidga sanktionerna mot Vitryssland, Iran och Syrien under nästa vecka, i ett svar på de repressiva åtgärderna mot oppositionsrörelser och andra kränkningar av fri- och rättigheter, sade EU-tjänstemän och diplomater på fredagen rapporterar Reuters från Bryssel.

Ministrarna för EU:s medlemsstater kommer att lägga till ytterligare 29 namn på EU:s sanktionslista som redan innefattar 32 iranier föremål för frysta tillgångar och reseförbud med anledning av deras roll i allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter.
EU-tjänstemän säger att EU är allt mer orolig för användningen av dödsstraff i Iran, även mot minderåriga, skriver Reuters på fredagen, den sjunde oktober 2011.

Det amerikanska utrikesdepartementet har sagt att Iran avrättade omkring 312 personer under 2010, många efter skenrättegångar utförda i hemlighet. I många fall har de människor som blivit avrättade för påstådda brott, faktiskt varit politiska dissidenter, sade departementet i en rapport tillägger Reuters.

EU:s sanktioner mot Iran fokuserar främst på ekonomiska och handelspolitiska åtgärder i syfte att tvinga Iran att sakta ner sitt nukleära program.

Ett kärnenergiprogram med fredliga syften enligt det styrande prästerskapets utsago medan västmakterna anser att det syftar till att tillverka kärnvapen under täckmantel av civilt kärnenergiprogram.

Mer om sanktionerna mot Iran, läs mer på UD:s hemsida …