Mänskliga Rättigheter

Stoppa planerade avrättningar i Iran

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran varnar för planerade avrättningar av hundratals fångar i Qezel Hessar och Gohardasht fängelser. Prästerskapet har även planer på att avrätta flera politiska fångar som vanliga förbrytare.

Enligt trovärdiga rapporter har över 300 fångar på Qezel Hessar fängelset blivit dömda till döden i mitten av september. Bland dem finns politiska fångar som arresterades under de landsomfattande folkresningarna efter presidentvalet 2009.

120 av dem är fångar som initierade en protestaktion mot avrättningen av en medfånge, den 15 mars 2011. Alla fångar som dömts till döden har blivit förflyttade till fängelseavdelningen två på Qezel Hessar fängelset, en avdelning som är avsatt till fångar som står inför avrättning.

74 fångar på Gohardasht fängelset som blivit dömda till döden under den tredje veckan i september har samtidigt förflyttats till dödscell i vänta på att deras dödsdom ska verkställas.

Det amerikanska utrikesdepartementet i en rapport som har sagt att Iran avrättade omkring 312 personer under 2010, många efter skenrättegångar utförda i hemlighet. I många fall har de människor som blivit avrättade för påstådda brott, faktiskt varit politiska dissidenter.

Enbart under september månad har minst 100 fångar har blivit avrättade genom hängning i olika städer i Iran.

Att porträttera politiska fångar som knarksmugglare eller andra brottslingar är en känd metod som prästerskapet ofta tillgriper under de senaste tre decennierna.

Av rädsla för en upptrappning av folkliga uppror samt oroad över att liknande folkliga protester från arabländerna ska spridas till Iran försöker prästerskapet desperat att med barbariska avrättningar skapa ett skräckvälde för att förhindra utbrott av folkliga protester i landet.

Faktum är att internationella samfundets tystnad och passivitet uppmuntrar endast denna religiösa diktatur att fortsätta sina brott mot mänskligheten.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, uppmanar den svenska regeringen, EU samt alla nationella och internationella människorättsorganisationer att vidta brådskande åtgärder för att omedelbart stoppa avrättningar i Iran.

Mänskliga Rättigheter

Stoppa planerade avrättningar i Iran

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran varnar för planerade avrättningar av hundratals fångar i Qezel Hessar och Gohardasht fängelser. Prästerskapet har även planer på att avrätta flera politiska fångar som vanliga förbrytare.

Enligt trovärdiga rapporter har över 300 fångar på Qezel Hessar fängelset blivit dömda till döden i mitten av september. Bland dem finns politiska fångar som arresterades under de landsomfattande folkresningarna efter presidentvalet 2009.

120 av dem är fångar som initierade en protestaktion mot avrättningen av en medfånge, den 15 mars 2011. Alla fångar som dömts till döden har blivit förflyttade till fängelseavdelningen två på Qezel Hessar fängelset, en avdelning som är avsatt till fångar som står inför avrättning.

74 fångar på Gohardasht fängelset som blivit dömda till döden under den tredje veckan i september har samtidigt förflyttats till dödscell i vänta på att deras dödsdom ska verkställas.

Det amerikanska utrikesdepartementet i en rapport som har sagt att Iran avrättade omkring 312 personer under 2010, många efter skenrättegångar utförda i hemlighet. I många fall har de människor som blivit avrättade för påstådda brott, faktiskt varit politiska dissidenter.

Enbart under september månad har minst 100 fångar har blivit avrättade genom hängning i olika städer i Iran.

Att porträttera politiska fångar som knarksmugglare eller andra brottslingar är en känd metod som prästerskapet ofta tillgriper under de senaste tre decennierna.

Av rädsla för en upptrappning av folkliga uppror samt oroad över att liknande folkliga protester från arabländerna ska spridas till Iran försöker prästerskapet desperat att med barbariska avrättningar skapa ett skräckvälde för att förhindra utbrott av folkliga protester i landet.

Faktum är att internationella samfundets tystnad och passivitet uppmuntrar endast denna religiösa diktatur att fortsätta sina brott mot mänskligheten.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, uppmanar den svenska regeringen, EU samt alla nationella och internationella människorättsorganisationer att vidta brådskande åtgärder för att omedelbart stoppa avrättningar i Iran.