Ekonomi, Nyheter

Handeln mellan Iran och Kina når 45 miljarder dollar i detta år

Den årliga handeln mellan Iran och Kina kommer att nå 45 miljarder dollar, en ökning på 50 % jämfört med året innan, vid slutet av det nuvarande iranska kalenderåret, den 19 mars, rapporterar prästerskapets engelskspråkiga nyhetskanal, Press TV, med hänvisning till kommentarer från prästerskapets ambassadör i Kina, Mehdi Safari.

Handeln mellan länderna var värd 30 miljarder dollar under det senaste iranska året, sade Safari på söndagen, den 25 september, enligt rapporter publicerade på Bloombergs webbsida.

Handeln mellan Iran och Kina ökade 52 procent efter att USA och FN införde ytterligare sanktioner i juni 2010 med avsikt att pressa Iran till att upphöra med sitt nukleära program. USA och dess allierade misstänker att prästerskapet avser utveckla kärnvapen under en täckmantel av ett civilt kärnenergiprogram.

Yukiya Amano, chefen för FN:s atomenergiorgan, IAEA, sade nyligen under organets senaste möte i Wien att han är ”alltmer oroad” över troliga militära aspekter av Irans nukleära program och uppmanade Teheran att samarbeta fullt ut med hans inspektörer.

Kina har varit en stark motståndare till hårda och skarpa sanktioner mot prästerskapet i Iran. Kina var ett av de mest aktiva länderna i FN:s säkerhetsråd och såg till att vattna ur den senaste sanktionsresolutionen, när det internationella samfundet införde en fjärde omgång av sanktioner mot Iran för prästerskapets kontroversiella nukleära program.