Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Prästerskapet hänger en 17-årig gärningsman offentligt

Prästerskapet i Iran har, trots internationella fördömanden, verkställt avrättningen av en ungdomsbrottsling genom offentlig hängning i staden Karaj på onsdagen, bekräftar en talesman för prästerskapets åklagarmyndighet, idag, den 21 september 2011.

Alireza Molla-Soltani, 17, var dömd för mordet på den populära idrottaren, Ruhollah Dadashi, under en tvist i juli enligt rapporter som Förenade Föreningar för ett Fritt Iran hade tagit del av.

Därmed har Iran avrättat  225 personer hittills i år enligt officiella uppgifter. Människorättsorganisationer tror att antalet avrättningar i Iran är fler än vad myndigheterna uppger och räknar upp till 490 avrättningar.

”Avrättning av ungdomsbrottslingar är strängt förbjudet enligt internationella avtal som Iran har anslutit sig till”, säger Hassiba Hadj Sahraoui från Londonbaserade människorättsorganisationen, Amnesty International som hade uppmärksammat fallet och uppmanat till att avrättningen skulle stoppas.

Iran under prästerskapets styre är ett av de få länder som fortfarande avrättar minderåriga.

Ali Ramezanmanesh, en talesman för åklagarmyndigheten, sade att pojken hade nått en ”religiös mognad” enligt den islamiska månkalendern som är ungefär 11 dagar kortare än sol-kalenderen.

”Lagen betraktar religiös mognad som sitt kriterium, vilken beräknas enligt månkalendern”, sade han och tillade att ”därför är den dömde över 18 och det finns inga rättsliga hinder”.

En stor folkmassa var samlad för att se hängningen som ägde rum i staden Karaj, väster om Teheran.

Samtidigt befinner sig Ahmadinejad i New York för att delta i det 66:e mötet av FN:s generalförsamling och väntas hålla sitt tal till församlingen imorgon eftermiddag, ironiskt nog i egenskap av iranska folkets representant.

Amerikanska medborgare som har blivit godtyckligt arresterade i Iran får åtnjuta prästerskapets ”islamiska nåd” men när det kommer till den egna befolkningen blir de religiösa grunderna ett verktyg för att rättfärdiga olovliga avrättningar samt barbariska, medeltida handlingar som offentlig hängning, stening eller lem amputeringar.