Folkliga protester

Sammandrabbningar vid Azadi-stadion i Teheran

Enligt rapporter som kommit in till Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, förekom betydande regimkritiska protester i samband med gårdagens fotbollsmatch på Azadi-station i Teheran mellan hemmalaget Esteghlal, och bortalaget ”Traktor Sazi” från Tabriz. Med sina slagord omvandlade publiken, i synnerhet ungdomarna, matchen till en omfattande protest mot prästerskapets styre.

Fredagens protester i Teheran var ett svar på den senaste veckans folkliga uppror i Tabriz och Uremi, vilka trots massiv närvaro av säkerhetsstyrkor och civilklädda agenter höll stora demonstrationer mot prästerskapets repressiva och destruktiva politik i Uremi, en stad beläget i Azerbajdzjan-provinsen i nordvästra Iran.

Prästerskapets repressiva styrkor förberedde sig för massiva protester redan tidigt på fredagsmorgon med förebyggande kraftåtgärder genom att kontrollera och stoppa fordon som kom från Azerbajdzjan till Teheran för att se på matchen. Men trots omfattande kontroller var det nästan fullsatt i Azadi-stadion där uppemot 100 000 åskådare skanderade regimkritiska slagord i protest mot prästerskapets regering.

Rapporter gör även gällande att tusentals andra som inte kunde komma in, började protestera utanför arenan. Flera blev skadade och åtskilliga arresterade när repressiva säkerhetsstyrkor gick till attack mot deltagarna.

Protesterna började vid 18-tiden lokaltid, där publiken skanderade ”Uremi Sjön är döende och parlamentet hjälper sitt frånfälle”.

Prästerskapets repressiva säkerhetsorgan hindrade flera av bortalagets fans från att ta sig in på arenan,av rädsla för spridning av demonstrationen. Detta ledde till sammandrabbningar mellan folket och de repressiva styrkorna vid 18:15 lokaltid.

Samtidigt med protesterna i Teheran tog hundratals människor i Tabriz oväntad till gatorna och protesterade mot prästerskapets regim genom att skandera regimkritiska slagord.