Nyheter

Blair vill regimskifte i Iran. Revolution i Iran en tidsfråga säger Panetta

Storbritanniens tidigare premiärminister, Tony Blair, varnar för att kriget mot terrorismen långt ifrån är över och pekar ut Iran som den verkliga fienden.

Uttalandet kom strax efter att USA:s försvarsminister Leon Panetta förutspådde på tisdagen att ”en revolutionen i Iran verkar vara en tidsfråga” och sade den iranska reformrörelse lär sig av revolter i Tunisien, Egypten, Libyen och Syrien.

Panetta, en tidigare CIA-direktör som tog över Pentagons toppjobb i juli, blev tillfrågad på Charlie Rose tv om att den arabiska våren kan sprida sig till icke-arabiska Iran. Panetta svarade: ”Absolut”.

Förre premiärministern Tony Blair upprepade sin oro för Irans nukleära ambitioner, före den tionde årsdagen av 9 /11 attackerna i helgen.

Mellanösterns fredssändebud sade till Times att han skulle känna sig ”betydligt mer optimistisk om hela regionen” om det var ett regimskifte i Teheran.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har allierat sig med Syrien, Hamas och Hizbollah för att skapa vad många, inklusive israeler, ser som det största hotet mot stabiliteten i Mellanöstern.

Tony Blair har upprepade gånger varnat för de faror som Iran skappat genom utveckling av kärnvapen i trots mot den internationella opinionen.

Irans inblandning i krigen i Afghanistan och i Irak gjorde insatserna betydligt mer komplicerade än han först räknat med och han erkänner att han och den amerikanske presidenten George Bush underskattade svårigheterna de stod inför efter den 11 september för tio år sedan.

– Vad vi inte förstod från början var att  även om antalet extremister är relativt få så är antalet människor som köper deras beskrivning av verkligheten oroväckande stort, säger Tony Blair.

Samtidigt påpekar Tony Blair att hur den arabiska våren har gett hopp inför framtiden och har visat att en stor del av människorna i regionen faktiskt vill ha demokrati och öppna samhällen.

– Men kampen är långt ifrån över, säger Tony Blair.

”Det kommer att ta en generation av ansträngning på många nivåer, inklusive allt, för att stödja öppna och toleranta människor av alla religioner för att ändra hjärtan och sinnen och göra fanatiker irrelevant.”

Tony blair talade också mot Syriens president Bashar al -Assad, som har brutalt undertryckt prodemokratiska protester de senaste månaderna.

 ”Han kommer inte att leda programmet av förändring i Syrien nu”, sade Tony Blair.

”Han har visat att han klarar inte av reformen. Hans position är ohållbar. Det finns ingen förändringsprocess som lämnar honom intakt.”