Ekonomi, Nukleärt, Nyheter

Iran redo för ”full” FN-tillsyn, om sanktionerna hävs, enligt topptjänsteman

En högt uppsatt tjänsteman sade på måndagen att Iran skulle vara redo att ge FN:s nukleära övervakningsorgan ”full uppsikt” över landets nukleära verksamheter under en fem årsperiod om FN-sanktionerna hävdes, rapporterar Reuters från Teheran. Nyhetsbyrån tillägger att erbjudandet kan tas emot av västvärlden med skepsis.

Fereydoun Abbasi-Davani, chefen för Irans atomenergiorgan, redogjorde dock inte om han menade att FN:s Internationella atomenergiorgan (IAEA) skulle få obegränsad tillgång i sin undersökning av Teherans nukleära program.

Sedan samtalen mellan de globala stormakterna och prästerskapet strandade i januari, har Ryssland förespråkat en stegvis plan, i vilken Teheran skulle bemöta farhågorna om att landet strävar efter kärnvapen, och belönas med en lättnad av sanktionerna.

Men Abbasi-Davani klargjorde att Iran inte har för avsikt att avbryta sitt urananrikningsprogram, ett villkor som är fastställd i en serie av FN-sanktionsresolutioner mot Teheran sedan 2006.

Västländerna misstänker att Iran försöker använda sitt kärnenergiprogram för att utveckla kärnvapen. Den Islamiska republiken har förnekat anklagelsen och sagt att man vill producera kärnenergi.

IAEA, som i en rapport förra veckan sa att det var ”alltmer oroad” över eventuella kärnvapen utvecklingsarbete i Iran, har länge klagat över bristen på iranskt samarbete med IAEA:s inspektörer.