Nyheter

FN betonar att invånarna i Camp Ashraf inte får utvisas

Förenta nationerna (FN) betonade idag att invånarna i ett läger i Irak, hemvist för exil iranier, måste skyddas från tvångsavvisning eller utvisning, och lovade att fortsätta hjälpa landets regering att finna en fredlig lösning som överensstämmer med internationell rätt.

Lägret Camp Ashraf i den östra irakiska provinsen, Diyala,  är hem för medlemmar av Irans oppositionsrörelse som kallas Folkets Mujahedin.

FN:s biståndsmission i Irak (UNAMI) och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har begärt skydd för lägrets invånare och samtidigt utforskat möjliga vägar att hjälpa den irakiska regeringen i att finna en lösning som är förenlig med landets suveränitet, internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter.

Irakiska styrkor gick till en brutal attack mot Ashraf den 8 april. 33 lägerinvånare däri en svensk medborgare dödades och flera än 300 skadades däribland många livshotande.

”FN fortsätter att förespråka att Camp Ashraf invånarna skyddas från våldsamma avvisningar, utvisning eller repatriering, i strid mot non-refoulement principen” sade UNAMI i uttalandet.

”UNAMI:s mandat omfattar främjande av mänskliga rättigheter i Irak och regelbundna bedömning av situationen i och omkring Camp Ashraf utifrån mänskliga rättigheter och humanitär synvinkel”, tillade uttalandet.

Detta ställningstagande har genomgående upprepats av UNAMI ledarskap, även under gårdagens möte mellan Ad Melkert, den avgående särskilda representanten för FN:s generalsekreterare, och Iraks premiärminister Nouri Al-Maliki.

UNAMI var tvungen att betona sin ställning efter att ett uttalande publicerad på den irakiska premiärministerns hemsida påstod att Ad Melkert, den avgående särskilda representanten för FN:s generalsekreterare, i sitt sista möte med Iraks premiärminister Nouri Al-Maliki uttryckte sitt stöd för implementeringen av ett beslut från Iraks ministerråd om att stänga Camp Ashraf vid slutet av 2011.