Nyheter

EU inför sanktioner mot Irans Quds-styrka för stöd till Assad-regimens förtryck av protester

Europeiska unionen meddelade på onsdagen att den inför sanktioner mot iranska revolutionsgardets utlandsstyrka, Al-Quds-styrkan för dess stöd till Syrien för att hjälpa landets president, Bashar Assad, krossa de folkliga upproren. Sanktionerna är de mest direkta internationella anklagelserna om att Iran hjälper Syrien med att kväsa regimkritiska protester som har pågått sedan mars detta år.

Det kom inga omedelbara reaktioner från prästerskapets myndigheter i samband med tillkännagivandet av de nya sanktionerna. Prästerskapet i Iran har varit en av Assads starkaste bundsförvanter bland en våg av internationella fördömanden av den syriska regimens oproportionella våldsanvändning mot civila demonstranter som protesterar mot 40 år av autoritärt styre.

Sanktionerna, som var publicerade under onsdagen i EU:s officiella tidning, anklagar Irans Al-Quds-styrka för ”tillhandahållande av utrustning och annat stöd för att hjälpa syriska regimen undertrycka upproren i Syrien”.  EU:s sanktioner innebär frysta tillgångar och reseförbud för vissa personer och enheter. Brittiska tidningar har tidigare citerat oidentifierade västerländska diplomater som anklagar Iran för att ge upploppkontrolls- och övervakningsutrustning till Syrien för att bistå Assads regim mot dissidenter.

Tidigare nyhetsrapporter gör också gällande att Khamenei har beordrat ett anslag på ca fem miljarder dollar till Syrien för att motverka effekten av internationella sanktioner mot syriska regimens maktelit.