Nyheter

Iran kvar på USA:s lista över terroriststater

USA behöll Iran och dess allierade Syrien och Sudan och Kuba kvar på listan över terroriststater på torsdag.

I en årlig rapport, sade utrikesdepartementet att ”Iran förblev den mest aktiva sponsor av terrorism under 2010,” genom ”ekonomiskt, materiellt och logistiskt stöd” till militanta grupper i Mellanöstern och Centralasien.

Irans stödjer palestinska grupper Hamas, den palestinska Islamiska Jihad och Folkfronten för Palestinas befrielse, Libanons Hizbollah, talibanerna i Afghanistan och irakiska shiitiska muslimska militanta grupper, enlig rapport.

Genom sitt stöd till dessa grupper ”hade Iran en direkt destruktiva påverkan på internationella insatser för att främja fred, hotade den ekonomiska stabiliteten i viken, och undergrävt demokratins utveckling.” Sade utrikesdepartementet.

Iran fördes för första gången upp på listan över terroriststater år 1984.

Den Iran-allierade Syrien står också kvar på listan för att stödjer samma palestinska militanta grupper och Libanons Hizbollah. Syrien fördes för första gången upp på listan över terroriststater år 1974.

Även Sudan och Kuba står kvar i USA:s lista.