Nyheter

Iran finansierar militärbas i Syrien

Iran har avtalat att finansiera en ny multi-million-dollar militärbas på den syriska kusten med syftet att göra det lättare att transportera vapen och annan militärutrustning mellan de två länderna, enligt västerländska underrättelserapporter.

Enligt avtalsvilkoren, som slöts efter att en syrisk delegation i hög nivå  besökte Teheran, Iran ska hjälpa till med utvecklingen av en ny militär komplex i Latakia flygplats som kommer att slutföras i slutet av nästa år. Syftet med avtalet är att öppna en leveransväg som gör det möjligt för Iran att transportera militär hårdvara direkt till Syrien, skriver the Telegraph.

vänsterländska säkerhet tjänstemän säger att affären enades när Muhammad Nasif Kheirbekett,  Syriens biträdande vice VD för säkerhets-frågor och en allierad till president Bashar al-Assad, besökte Teheran i juni.

Iran och Syrien har varit nära strategisk allians i årtionden, grundat på deras ömsesidiga antipati mot väst. I utbyte mot iranska militära stödet har Syrien stött Teherans försök att utveckla den islamska fundamentalistiska Hizbollah-milisen till en stor politisk kraft i grannlandet Libanon.

De senaste månaderna har Iran varit djupt oroade över det rikstäckande protester i Syrien mot Assad- regimen. Västerländska diplomater hävdar att Iran har skickat  utrustning för upploppskontroll, övervakningsteknik och olja, till Damaskus för att hjälpa Assad återuppta kontrollen över sitt land.

Men iranska ansträngningarna för att ge hemligt stöd har drabbats av flera bakslag efter turkiska tjänstemän stoppades ett antal vapentransporter avsedda för Syrien.

Förra veckan bekräftade Ahmet Davutoglu, den turkiske utrikesministern att Turkiet hade konfiskerat en lastbil full med vapen på väg från Iran till Syrien.

Vapenleveranser är ett klart brott mot FN: s säkerhetsrådets sanktioner mot Iran över Teherans kontroversiella nukleära program.

”Den direkta vägen håller på att upprättas för att göra det lättare att passera avancerade iranska vapen och utrustning till Syrien”, sade en högt uppsatt västra säkerhet tjänsteman.

Den Latakia affär förhandlades fram av herr Kheirbek, som har identifierats som en av de mest kraftfulla siffror inom Syriens säkerhet etablering. Herr Kheirbek, vars son också har en ledande post i Syrien: s inre säkerhet, är nu föremål för USA: s sanktioner över hans kontakter roll med Hizbollah i södra Libanon. Under sitt besök i Teheran, träffade han Ghasem Suleimani, befälhavare för Quds Force av Irans revolutionsgardister.

Enligt villkoren i avtalet, planerar Iran att flyga hundratals ton av vapen till Latakia på fraktflygplan som har en kapacitet på upp till 40 ton.

Enlig avtalen kommer iranska revolutionsgardet att vara stationerade i Latakia på permanent basis, där de kommer att samordna vapenleveranser med tjänstemän från Syriens Mukhabarat underrättelsetjänst.

En liknande gemensam ledningscentral bildades i Damaskus internationella flygplats tidigare i år, men Latakia betraktas som en mer lämplig destination eftersom den inte utsätts för samma granskning som Damaskus. Av denna anledning  har Iran gått med på att ge $ 23 miljoner att bygga ett nytt komplex i Latakia flygplats för att hantera de vapenleveranser, som kan inkludera maskingevär, raketer och medeldistansrobotar.