Nyheter

Iran har receptet för hur man löser våldet i London

Iran uppmanade på tisdagen Storbritannien att visa självbehärskning och inte bruka våld mot upprorsmakarna, rapporterar den statliga iranska televisionens hemsida.

Det iranska utrikesministeriets talesman Ramin Mehmanparast bad den brittiska regeringen att hindra polisen att bruka våld och inleda en dialog med ”demonstranterna”.

En Iransk lagstiftare, Hossein Ebrahimi, sade att  ”Vi ber regeringen i England och de ansvariga för [UK] ambassad i Teheran för att bana vägen för närvaron av mänskorättsorganisationer utan att komma med  falska ursäkter”.

Ebrahimi, som är vice ordförande i riksdagens nationella säkerhets-och utrikesutskott, tillade att iranska människorätts utredarna vill prata med Storbritanniens ”politiska fångar” och utarbeta en rapport om behandling av ”demonstranterna” för internationella organisationer.

Detta från Teheran, där våld användes för att avsluta fredliga protester under 2009 och tillslaget mot alla avvikande röster fortsätter.

Detta är skrattretande säger Mojtaba Ghotbi vice ordförande för FFFI. ”Iran är inte i den positionen att kräva respekt för mänskliga rättigheter från andra när själva ständig kränker de. Iran har enbart under årets sex första månader avrättat 171 personer enligt myndigheternas egen rapportering, många av avrättningarna sker offentligt i avskräckningssyfte och metoden har stöd hos ledamöter i prästerskapets parlament”. Och de politiska avrättningarna som ofta utförs i hemlighet inne i fängelserna räknas inte i statistiken”, tillade han.

År 2009, när hundratusentals iranier gick ut på gatorna för att protestera mot det omtvistade omvalet av president Mahmud Ahmadinejad, slogs brutalt ned av säkerhetsstyrkor. Enligt människorättsorganisationer mellan 50 och 100 människor dödades. Upp till 5.000 personer greps, flera avrättades och många torterades och tvingades att göra bekännelser.

Prästerskapets regim har sedan revolutionen 1979 fördömts hela 57 gånger av FN:s generalförsamling och FN:s råd för mänskliga rättigheter för sina ideliga människorättskränkningar.

Oroligheterna i London är de värsta sedan 1980-talet och har spritt sig till andra städer, däribland Bristol, Liverpool, Birmingham och Manchester.