Nyheter

Turkiet stoppar iransk vapenleverans till Syrien

Turkiska myndigheter har snappat ett vapentransport från Iran som var avsedda för Syrien, säger landets utrikesminister.

Ahmet Davutoglu bekräftade på fredag ​​att en lastbil med vapen stoppades i södra och centrala staden Kilis, nära gränsen till Syrien. Davutoglu sade att en utredning pågår utan att ge ytterligare detaljer.

Den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung citerade diplomatiska källor som säger att vapenlasten var troligen avsedda för den Hizbollah-milisen i Libanon. Det fanns ingen omedelbar respons från Iran.

I mars meddelade Ankara FN:s säkerhetsråd att man hade hittat vapen och ammunition ombord på ett iranskt fraktflygplan på väg till Syrien. Turkiska myndigheterna beordrade planet att landa i östra Turkiet på misstanke om att den bar på vapen.

I lasten ingår raketgevär, granatkastare, gevär, explosiva material och ammunition.

Transporten är ett brott mot FN-resolutioner som förbjuder Iran från att exportera vapen. Turkiet hade tvingat ner ett annat iranskt flygplan för inspektion flera dagar tidigare utan att hitta olagliga gods.