Nyheter

Hög iransk befälhavare dödad

Minst sex soldater av Irans elitstyrkan revolutionsgardet, bland annat en högt uppsatt officer har dödats i sammandrabbningar med etniska kurdiska soldater vid gränsen till Irak, rapporter den halvofficiella nyhetsbyrån Fars.

” Genaral Asemi befälhavare av islamiska revolutiongardets gren i Qom dödades tillsammans med fem andra soldater i sammandrabbningar med rebeller i det kurdiska PJAK  i Sardasht området” sade Farsnews på fredagen, utan att ge några ytterligare detaljer.

Ett uttalande från gardet bekräftade Asemi död i en explosion, men sade inte inte när han dödades.

”I de senaste sammandrabbningar med PJAK i nordvästra Iran,  blåste en bil tillhörande  revolutionsgardet upp och några medlemmar av gardet, inklusive befälhavare Asemi, dödades”, sades det i uttalandet.

Iranska trupper genomförde en stor offensiv i förra veckan mot PJAK soldater som opererar från bakre baser i grannlandet Irak.

De autonoma regionala regeringen i irakiska Kurdistan krävde på tisdagen att Iran respektera gränsen efter att en iransk befälhavare sade iranska styrkor hade tagit ”full kontroll” över tre PJAK läger inne i Irak.

Stigande vägtull

I Teheran krävde befälhavare för revolutionsgardets marktrupper, brigadgeneralen Mohammad Pakpour, att Bagdad och den kurdiska regionala myndigheterna måste förhindra att Åejak soldater anfalla Iran från irakiska territorium.

Tidigare denna månad, en högt uppsatt iransk befälhavare inom militären sade att Kurdistans president, Massoud Barzani, hade med stöd av USA tillägnat 300 000 hektar (tremiljoner kvadratkilometer) av regionens territorium till ”terroristgruppen”, Party for a Free Life in Kurdistan (PJAK). Gruppen utnyttjar dessa områden för att genomföra militära aktiviteter mot Iran, tillade den iranska befälhavaren”Iran förbehåller sig rätten att rikta och förstöra terrorismens baser i gränsområdena,” var den officiella redovisas som säger.

Som Irak och Turkiet har Iran en stor kurdisk minoritet, huvudsakligen bor i nordvästra och västra delar av den islamiska republiken.

Iran och Irak utkämpade ett åttaårigt krig på 1980-talet, men sedan störtandet 2003 av Iraks Saddam Hussein förbindelserna har förbättrats.