Nyheter

Prästerskapet vill bistå Argentina i terrorist-utredning, trots misstänkt inblandning

Argentinas regering uttryckte försiktigt optimism över ett iranskt erbjudande om att samarbeta i en utredning av den värsta terroristattacken i landets historia och beskrev förslaget som ”mycket positivt”, rapporterar internationella nyhetsbyråer.

Argentinas rättsväsende har länge misstänkt att högt uppsatta iranska diplomater var inblandade i bombattentatet mot ett judiskt center i Buenos Aires, 1994, som dödade 85 människor.

Argentina övertalade Interpol till att utfärda arresteringsorder för prästerskapets nuvarande försvarsminister och andra topptjänstemän samtidigt som landets president Cristina Fernandez har i åratal i anföranden inför FN-församlingen krävt att Iran överlämnar de misstänkta till argentinska rättsväsendet.

Prästerskapets utrikesdepartement har ständigt avvisat den argentinska hållningen och gjorde så igen på lördagen i ett uttalande om fallet. Men prästerskapets UD kungjorde samtidigt i sitt uttalande att den Islamiska republiken var redo att inleda en dialog för att lösa brottet.

Argentinas utrikesminister, Hector Timerman, sade på söndagen att Argentina har ännu inte fått ett formellt tillkännagivande om erbjudandet från Iran, men att om rapporter från Irans officiella media stämmer så ”skulle detta vara ett exempellöst och mycket positivt framsteg av de iranska myndigheterna”.

Måndagen, den 18 juli, infaller med årsdagen av bombattentatet mot Argentine-Israeli Mutual Association, en av Argentinas värsta terroristattacker som fortfarande är olöst. Trots påtryckningar från den argentinska regeringen på Iran för att få de misstänkta överlämnade, har judiska grupper i både Argentina och Israel öppet uttryckt sin oro över att landet skulle kunna ge efter för Iran av politiska skäl som inte har något att göra med fallet.

Uttalandet från prästerskapets UD fördömer terroristattacken, uttrycker sympati med offrens familjer och framför viljan att bistå utredningen av attacken.

Men uttalandet anklagade även argentinska åklagare för att orättvist utpeka iranska medborgare och förklarade att det [prästerskapets envälde] har en plikt att försvara dem. Prästerskapets UD meddelade också att man inom kort skulle ge ut en rapport om vad det det beskrev som Argentinas ”orättvisa process” mot iranska medborgare.

Argentinska åklagaren, Alberto Nisman, avfärdade erbjudandet på lördagen som tomma ord om inte Iran överlämnar sina medborgare [de misstänkta]. Nismans teori är att bombattentatet var organiserad av en grupp iranska diplomater och regeringstjänstemän inklusive den nuvarande iranska försvarsministern, Ahmad Vahidi.

”Om iranierna och deras regering är redo att samarbeta, bör de göra det en gång för alla och på det enda sätt som är möjligt: att överlämna alla som anklagas för detta fruktansvärda terrordåd av det argentinska rättssystemet samt sluta utfärda tomma deklarationer som aldrig leder någonstans”, sade åklagaren.

Vahidi var nyligen på besök i Bolivia trots Interpols arresteringsorder för hans gripande, vilket ledde till en kritikstorm mot bolivianska statstjänstemän. Bolivias UD bad formellt om ursäkt för att inte ha genomfört arresteringsordern.