Ekonomi

Ahmadinejad manar till en snabb ökning av handeln med Kina, till 650 miljarder kr

Mahmoud Ahmadinejad, prästerskapets president i Iran manar till en snabb ökning av handel med Kina från nuvarande nivåer på cirka 30 miljarder dollar (195 miljarder kr) per år till 100 miljarder dollar (650 miljarder kr), rapporterar den officiella nyhetsbyrån IRNA på lördagen.

Kina har ideligt spelat en avgörande roll i FN:s säkerhetsråd när det gäller att vattna ur hårda internationella sanktioner mot prästerskapets Iran i samband med en växande oro över att den religiösa diktaturen håller på att tillverka kärnvapen under förevändning av civilt kärnenergiprogram. Detta för att slå vakt om sina ekonomiska intressen och nuvarande handelsavtal, inte minst inom energisektorn då tillgång till olja är vital för Kinas enorma tillväxttakt inom produktion och export.

Ahmadinejads kommentarer kom efter ett möte med en ledande befattningshavare i det kinesiska kommunistpartiet, He Guoqiang, i Teheran på lördagen. Han uttryckte även förhoppningar om att länderna snabbt ska kunna nå det nya handelsmålet utan att ge någon specifik tidsperiod för detta.

Länderna undertecknade dessutom flera avtal inom gruv- och energisektorn samt flera infrastrukturprojekt till ett värde av fyra miljarder dollar, enligt IRNA:s rapporter på lördagen.

Prästerskapets statliga TV rapporterar vidare att Kina har åtagit sig att öka sin import av iranska mineralprodukter som en del i de nya bilaterala överenskommelserna.

Centralbanken i Iran är samtidigt i färd med att byta namn på landets nuvarande valuta och frågar om medborgarnas åsikter kring det nya namnet för landets valuta på sin hemsida. Besökare kan på bankens hemsida välja mellan flera olika namn bland annat Rial, den nuvarande valutan, Toman, Parsi samt Derik.

I en online-undersökning frågar banken dessutom respondenterna om hur många nollor det bör strykas från den nuvarande valutan. Prästerskapets regering har föreslagit att stryka fyra nollor som en följd av den växande inflationen, vilken ligger officiellt på omkring 14 %.

Den största iranska sedeln är 100 000 Rial, vilket motsvarar runt 9 dollar (eller 56 kr).